16. 6. 2024

Inline Dolní Beřkovice - Mělník (+ něco z minula) & mocná biosložka & orchideje jako bonus

Location: Horní Počaply, Česko
"Čau, co děláš o víkendu?" je tradiční otázka od pražské tety Zuzky, která vygeneruje společnou akci bratranců - vrstevníků JayKaye a Tomíka z Padovy. Sekretariát má pak hoňku a nervíka - očekává se návrh nosného programu, jemuž nebude "padat řetěz". Chtěli jsme kombo kolo/brusle, aby JayKay/sekretariát trochu potrénoval (a do auta je kolo 20'' a korčule nějak tak skladnější). Padovská/pražská sekce neměla námitek. Fakultativní bonus pak vytvořily orchideje v dostřelu cyklotrasy. To vypadalo vcelku nosně.

Na rovinu - aby se člověk vyhnul nenosnosti programu - sáhne po něčem osvědčeném, co už zažil. Takže v neděli 16.6.2024 volíme část Labské cyklostezky Horní Počaply - Dolní Beřkovice, kterou jsme s JayKayem smahli před třemi lety, s prodloužením do Mělníka (což nám v roce 2021 zhatil deštíček). Asfalt béčkovej, ale na brusle jetelnej, na kolo cajk.


Co překvapilo, byla biosložka vejpravy. Poprvé jsme viděli invazní husici nilskou včetně mláďat, hnízdní nory břehulí (!), samici roháče obecného, potápku roháče nebo "lekníny" stulíky. Došlo i na apendix, takže ve Zlatém trojúhelníku mezi LT, Štětím a Ústěkem představil JayKay Botanicus pražské delegaci místní bombičky: jazýček jadranský & tořič včelonosný.

Suma sumárum: HP - DB jsme tu už semleli, jazyk taky byl, takže novum jsou jen včelonosové a ty 4 km z DB do Mělníka. Ale zábava náramná, 22 km v nohách a nějaký ty přírody byly. Not that bad.

JayKay Bajkus na svém GT.

Pohoda bruslung podél Labe.

Kontejnerový terminál na Mělníce.

Most přes Labské rameno u Mělníka.

Husice nilská s mláďaty u Mělníka.

Teta Zuzka a Tomík z Padovy.

Kontejnerové překladiště na Mělníce.

Hromada písku s norami břehulí.

Zámek na Mělníce.

Samice roháče obecného.

Chráněný platan javorolistý u Mělníka. V třech dospělcích a dvou kinder-bratrancích jsme ho objali. 

Paras u Mělníka.

Dvě husice nilské u Dolních Beřkovic.

Sekretär a teta Zuzka u kiosku v Dolních Beřkovicích. Občerstvoven je po trase dost.

Jazýček jadranský ze Zlatého trojúhelníku.

Vemeník sp.

Zelený hmyz.

Tořič včelonosný je highlightem letošní orchidejové sezony. Tak jsme ho posharovali i s Prahama.




Text: Papouš
Foto: Teta Zuzka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat