6. 6. 2024

Orchid Hunting, se04ep03: Tořič včelonosný - další KPI skoleno! A návrat k jazýčku jadranskému

Location: České středohoří, Česko

Tohle bylo rychlý. Jen, co jsem viděl na sítích jejich fotky v dostřelu komína, následovala následující den, ve čtvrtek 6.6.2024, rychlá akce k jejich odlovu. Tořič včelonosný se totiž v Čechách vyskytuje jen na územích, co by se dala na rukou spočítat. Navíc ta kytka je vážně nádherná, takže proto ten fofr. Takže déšť/nedéšť vyrážíme po školní družině směr Zlatý trojúhelník - orchidejové eldorado mezi Úštěkem, Litoměřicemi a Štětím.

Zajímavostí tořiče včelonosného je, že je samosprašný = dokáže se opylovat sám, i když jeho květ předstírá, že je včela. Kytka je podobně jako jeho brácha tořič hmyzonosný poměrně subtilní. S JayKayem to přes Středohoří dovalíme mezi duhami na místo, kde už jsme pátrali, ale včelonose jsme tu nenašli. Jedinců tu může být tak kolem dvaceti. Parádní podívaná.

Když už jsme ve Zlatém trojúhelníku, stavujeme se ještě kouknout na lokalitu jazýčku jadranského, s nímž jsme tu flexili v rámci Orchid Huntingu, se01ep07. Potkáváme majitele pozemku, který nás k jazyku dovede, a u toho se smíchem líčí, jak se tu střídají ředitelé botanických zahrad a další kapacity z oboru. Jak by ne, když tak kytka je zřejmě jediná v okruhu 200 km.

Nu, občas mám pocit, že se nám Orchid Hunting trochu zadrhává, ale takováhle pecka a splněný KPI  ho zase trochu rozsvítí. Do budoucna to vidim tak na tři epizodky za sezonu, abychom se stíhali věnovat i dalším zábavkám. 

Duha předznamenává dobrou orchidejní karmu.

Tořič včelonosný.

Prostě beauty.

Letos se objevila ještě jedna lokalita u Bělé pod Bezdězem. Tam pojedem příště.

JayKay opět u jazýčku jadranského.

Taky krasavec náramná.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat