22. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep07: Jazýček jadranský po letech opět v Sudetech! A JayKay byl u toho!

V naší nový bibli - knize Orchideje Českého středohoří - jsem si časem všimnul, že některé z vyobrazených kytek se ve Středohoří už nevyskytují. U jazýčku jadranského tu byl dokonce jeden jediný výskyt v roce 1874 na úpatí Milešovky. Takže když si JayKay listoval v bibli a obdivoval jazýček, říkával jsem mu: "Ten tady, synku, jen tak neuvidíš." To platilo až do pondělí 21.6.2021, kdy nastalo pověstné Přepište dějiny!

Na FB Určování rostlin se v ten den objevila fotka jazýčku jadranského s poznámkou, že nález je na Litoměřicku! JayKay povídá: "Je ti jasný, jaká je to bomba?! A máme to u komína. Konej! Zejtra počítám s výpravou za jazýčkem!" A začalo drama, jehož detaily zůstanou behind the scenes, protože jde o soukromí zúčastněných i bezpečí kytičky. Ale za mě to bylo celkem zajímavý a napínavý.

Z indicií, které měl sekretariát Orchid Hunters k dispozici, a z veřejných zdrojů jsme trefili polohu kytky docela přesně, ale nakonec to nebylo zapotřebí. Ledy prolomil motivační dopis, který snad majitele přesvědčil, že je naše umanutost jazykem opravdová. Dostali jsme zelenou a povolení v úterý 22.6.2021 přijet!

Jazýček jadranský je na pohled z dálky trochu koště, ale z blízka je to krásná kytka. Ve státech na jih od nás je málo dotčený, v Čechách ale vede severní hranice jeho výskytu a je označen za kriticky ohrožený. Na FB Určování rostlin se objevily spekulace, že na současné stanoviště jazýček nakukaččil, resp. zasadil nějakej zavilej kytičkář. No, nedává mi to moc smysl, protože kytka roste uprostřed louky (bejt pachatelem, šoupnu jí na nějaký bezpečnější místo, abych se tam moh chodit kochat). Btw. loni majitel pozemku jazyk skosil při senoseči.  

Season one má zatim slušnej run! Napřed střevíčník, teď jazyk. Taková show a hned za barákem... unbelievable.

P.S. Ještě jednou velké díky všem dobrým duším, které nám umožnily vidět kytku live. Kvůli zachování jejich soukromí a kvůli bezpečnosti kytky nebudeme uvádět detaily.

JayKay se raduje z jazýčku jadranského.

Jazýček jadranský nebývá na Litoměřicku k vidění často. Např. v Českém středohoří byl spatřen pouze jednou v roce 1874. 

Vlající jazyky.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat