28. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep08: Kruštíky, vemeníky a pětiprstky Na Černčí

Location: Na Černčí, Úštěk, Česko

V přírodní rezervaci Na Černčí už jsme byli na skok v první epizodě našeho orchidejářskýho seroše v neděli 30.5.2021. Jenže místní chráněné území je v borovém lesíku mezi lány, takže kytky jsou tu trochu ve stínu a ta pravá show se rozjede až trochu později. Po výpravě za jazýčkem jadranským nám v úterý 22.6.2021 zbyl s JayKayem Botanicusem nějakej čas, tak jsme stočili knipl HMS Fabkakempr do místního lesíka. A dobře jsme udělali, místní kytky se během tří neděl od první návštěvy rozjely.

Takže jsme pobíhali po boru a ztotožnili dva nám dosud neznámé druhy - kruštík tmavočervený a pětiprstku žežulník + některý z vemeníků, které ještě neumíme určovat. Lezli jsme po kolenou s biblí Orchideje Českého středohoří a fotili, natáčeli a určovali, co hrdlo ráčilo. Obzvláště kruštík tmavočervený je s nachovými okvětními lístky a sytě žlutým středem krasavec velká. 


Náš orchidejovej seroš bychom po měsíci pro letošek prozatím uzavřeli, protože musíme zafokusovat taky na další aktivitky jako jízda na kole apod. Za nás to byly slušný bomby, dali jsme tomu solidní čas a prostor. Není vyloučeno, že ještě letos k orchidejkám vrátíme, ale už to bude spíš na random.   

Vemeník sp.

Kruštík tmavočervený.

Pětiprstka žežulník.

Borový hájek Na Černčí.

Kruštík tmavočervený.

 Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat