1. 7. 2021

Růžová zahrada v Děčíně a překvapivý objev fíkovníku

Location: Růžová zahrada, Dlouhá Jízda, Děčín, Česko

Až bude historie bilancovat JayKayův Topic of 2021, nemůže se nezmínit o tématu kytky. Ředitel je jimi zcela unešen, takže proč jej v tom nestimulovat. Z významných zahrad v okolí komína jsme podle Bucket Listu nebyli v Růžové zahradě na děčínském zámku. Ve čtvrtek 1.7.2021 byla Sekretářka na kaši po očkuňgu na C19 (fakt lomcovák, kombo se třema dvandama nebylo optimál), tudíž nějakej slow motion program typu čuchání ke kytičkám nebyl od věci. Překvapením se stal objev fíkovníku na zámeckých terasách. 

Na rozária se zatím nijak zvlášť nespecializujeme - vlastně jsme dosud navštívili jen to královéhradecké soutěžní a mihli jsme se kolem Růžového sadu v Lidicích. Ale do DC to máme kousek, přelom června a července je pro kvetení růží nej a jako prográmek po školce je to tak akorát.

DC zámek stojí na pískovcové skále nad řekou Labe a z města na něj vede 300 m dlouhá nakloněná rovina lemovaná zdmi - říká se jí Dlouhá jízda. Po jižní i severní straně je lemovaná terasami - na dolní J terase je čínský pavilon, na horní pak zvon, fíkovníky, různá koření, houpačka a páv. Fíkovníky nás zaskočily velmi, známe je jen ze Středomoří. Severněji jsem je viděl u zámku Sanssouci v Postupimi, tam ale měly pomocný skleníček. Na zvon jsme samozřejmě mocně zvonili.

Na S terase se rozkládá Růžová zahrada, kde je i v současnosti opravovaný gloriet a sala terrena. Mezi nimi kvetou růže, levandule a další kytky. Je to jen zlomek bývalé slávy. Majitelé zámku Thunové to v polovině 19. století provozovali skleníky s orchidejemi, ananasovníky, pomerančovníky a také s 800 (!) druhy kamélií - více ZDEV roce 1852 zde také poprvé na evropském kontinentu rozkvetla viktorie královská, největší leknín světa. Po Thunech ale obsadily zámek armády a kytky šly postupně do kopru.  

Součástí každýho tripu musí bejt i spočinutí na klouzačkách a houpačkách. V DC se nabízí jedno prima hřiště naproti hospodě Kocanda na pravém břehu Labe.

Čínský pavilon na jižních zámeckých terasách v DC.

Fíkovník!

JayKay zkoumá zvon.

Zbytky fíků.

Fíkovníky, zvonice a kostel Povýšení sv. Kříže v DC.

Páv. Zpíval krásně. JayKay si myslel, že někde mňouká kočka.

Rozárium v DC.

Rose.

Rose.

Levandule.

Rosen.

JayKay kontroluje staveniště u glorietu.

Rosen.

JayKay kontroluje zalévací management.

Sala terrena.

Rosengarten a kostel spojuje krytá chodba, zdá se.

Dlouhá jízda, za branou pak bývalý kokos (komunistickej kostel aka sídlo DC komančů), nyní ČVUT.

Rosentrip zakončen na hříšti u DC hospy Kocanda.

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat