23. 7. 2021

Orchid Hunting, se01ep09: Prstnatec plamatý si nás našel sám, botanička Hanka jej bleskově určila

Location: Cínovec, Česko

První sezonu lovu domácích orchidejí jsme už s JayKayem uzavřeli (a že to byla jízda!), ale orchideje nás pořád nechtějí pustit. Začalo si to celý žít vlastním životem a nějaká vyšší moc nám pořád hází kytky pod nohy, aniž bychom o to nějak usilovali. Resp. doposaváde jsme kytky hledali my, odteď si kytky začaly hledat nás aneb Z lovce se stává kořist. Možná trochu afektovaný intro, ale poslyšte, co se vlastně stalo...

V pátek 23.7.2021 jsem vyzvedával JayKaye u Hlavičky v práci v Krupce, na teploměru 31°C. V takovym případě máme nacvičenej útěk k rybníkům do Krušnejch hor, kde je tak o 4 - 5°C, takže tradiční Nudle na Cínovci. Cestou ještě kouknem do Hasičského muzea v historické části Krupky, vyjedeme na Komáří vížku a JayKay, že by šel na houby. OK, poudám, pořešíme cestou z Komárky na Nudli.

Prstnatec plamatý v PP Cínovecký hřbet.

Slušně vypadající les vopsypanej houbařema, takže svištíme dál, vybereme si jeden hustník vpravo od silnice s představou, že bychom třeba mohli zajít zapytlačit přes čáru k Sasovi. Les hustej, za chvíli mi pije krev, tak prchám na sousední louku. Najednou narůžovělá kytka, rdesno to nebude, tušim orchidej, voko na to už trochu mám. Kouknu na listy a na nich fialový fleky - aha, prstnatec, barva růžová, to by moh bejt Fuchsův

Původně jsme sem jeli na houby, ale místo hub jsme našli louku s těmito krasavci.

Konzultuju to s botaničkou Hankou, která neomylně směřuje k určení: "Vypadá to jako Fuchsův, ale někde z rašeliny, cca 800 m?" Rašelinu potvrzuju, protože jsem si namočil boty v nějaký bažině. Mezitím najdu na mapě, že jsme se úplnou náhodou dostali do PP Cínovecký hřbet a upřesňuju Hance místo nálezu. "Aha, tak to bude Dactylorhiza maculata, prstnatec plamatýTen a Fuchsův mají nejčastější záměnu, ale maculata je dost vzácná. Proto jsem psala na rašelině, že se mi zdál dost světlý na Fuchsův... Tady je dole vidět, jakou má Fuchsův barevnou variabilitu." Hanka válí a mít takovou nápovědu má cenu zlata. Hanko, děkujeme!

JayKay The Orchid Hunter zapisuje další prvonález - prstnatec plamatý.

Ntvl, čumim, kam až tenhle kytičkářskej hype zašel. Hlavní orchidejovej guru, co pluje na obláčku z kruštíků, vemeníků a pětiprstek, nás má asi rád. Už jsem zaregistroval, že si týhle úchylky všimlo i okolí. Ústecká babí tuhle k JayKayovi poznamenala: "Hlavně, že umíš všechny kytky, ale zavázat tkaničky si neumíš..."

Po orchidejkách koupačka v cínovecké Nudli.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat