20. 7. 2021

Oranžový den za DC Sněžníkem: nález prvních lišek ever. A voskovky kuželovité jako bonus

Location: Děčínský Sněžník, Jílové, Česko

Pokaždý, když jedeme za DC Sněžník svézt se po lesní asfaltce a nakouknout do Saska, si připadám jako někdo bez nápadu, protože sem jezdíme s JayKayem imrvére. Ale je to tady celkem dobrý, na český straně je dobrej asfalt, na německý hnusnej, ale za to tam jsou zajímavější houby. I když mi přijde, že Češi jezdí do Saska mushroomovat čím dál častěji, furt se v Reichu najdou místa s pecka mykoflorou. V úterý 20.7.2021 zas nebyl nápad, resp. chuť vymejšlet novou destinaci, tak jsme opět  zamířili za DC Sněžník, ani košík jsme neměli. A to byla chyba, protože se měly dít věci.

Asfaltka od autobusové zastávky Jílové, Sněžník, celnice na DE čáru je povlovná, bez aut, kolem silnice vzorně vysekáno, aktuálně všude lesní jahůdky. U Sasů kontrola křemeňákoviště (nic), kontrola vosího hnízda v přístřešku (je na místě), výstup na posed (vše OK), kontrola hustníku s praváky (2 ks + hafo masáků), obrat a návrat k autu. Potud standardní průběh. 

Při návratu jsem zabrousil do lesíka u cesty a zdálo se mi, že vidím ve smrčí cca čtyři lišky obecné! Bližší průzkum domněnku potvrdil. Za mě naprosto nevídaná věc, protože lišky jsem ještě v Labských pískovcích nikdy nenašel! Pak jsem měl najednou ve voku takovej voranžovej záblesk, kdy je jasný, že jste periferním viděním zachytili flek, kde toho bude na kosu. Bylo. 

Tak nám na kontrolním kolečku přibylo ještě liškoviště, což není úplně nepříjemná starost. Posbírali jsme největší kousky, které jsem musel kvůli šetrnému transportu zabalit do trika a ulehčil tak bodavému hmyzu přístup do bufetu na mejch zádech. Těch pár bodanců ale za to oranžový porno stálo. A aby toho nebylo málo, našel jsem cestou zpět ještě voskovku kuželovitou, která se sice sežrat nedá, ale voskovky jsou nádherný houby. Čekuj třeba voskovku šarlatovou nebo voskovku papouščí.

Začalo to jako běžná, nudná, ale osvědčená poo výprava...

...kontrola křemeňákoviště, vosího hnízda a výstup na posed...

...kontrola hustníku s praváky přinese obvykle nález jednoho až dvou kousků, což pro potěšení oka stačí...

...bělochoroš slzící je krasavec. Houba se tak zbavuje přebytečné vody, tzv, gutuje. Viz ZDE.

Hřib žlučník aka hořčák.

Posedy jsou vítaným zpestřením.

Liškov.

Náš první nález lišky obecné v Labskejch pískovcích.

Hlavní mykolog JayKay byl z nálezu unešen.

Harvestor vše sklidil na jednu hromadu.

Na sekretariátu se pak museli zbavit svršku, aby bylo oranžády jak přepravit. Kolemjdoucí matky raději zakrývaly dětem oči, aby je ušetřily pohledu na růžového hrocha.

Pověstnou třešinkou na dortu byla nález voskovky kuželovité.

Voskovky jsou náramné krasavice.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat