4. 7. 2021

Pěkný soumar 2: Krokodýlí zoo v Protivíně, klouzačky v Hluboké a WTF is pikador

Den 2 na Střední expedici Pěkný soumar začal výhledem na Temelín v koupeli z ranních červánků. Schylovalo se k dalšímu bodu programu, kterej byl v Bucket Listu označen sedmičkou a žlutým podbarvením = ještě jsme tam nebyli + Must See: Krokodýlí zoo v Protivíně. Někdy loni už na mě vyskakovala na YT reklama na tuhle zoošku a bylo jasný, že tohle bude bombový. Po zkušenostech z minula už tajmujeme zoo tak, abychom se vochomejtli u nějakýho krmení. A u krokokodýlů je to muy importante - žádný atraktivnější krmení zvěře si neumim představit.

Takže v neděli 4.7.2021 v 11.00 nástup do Protivína. Vlez něco stojí, ale to se dá pochopit, protože udržovat v chodu barák plnej krokodýlů taky něco stojí - takže velkej 250, malej 200, focení s krokodlakem 100. Zoo je ve dvoupatrové stodole, špíglnígl opravené. Takže jsme si proběhli jednou, šli se vyfotit s krokoušem (ředitelskej čuměl, když mu přistál krokodýl na rukou) a taky vydejchat se, protože u plazů je přes 30 stupňů + vlhkost jak prase.

Pak bylo krmení krokodýlů kubánských, slušnej sešup, spadnout bych mezi ně nechtěl. Načež jsme si barák proběhli ještě jednou, koupili si magnet s kubáncem a gumovýho krokodýla za 40 (JayKay po něm děsně prahnul a dokonce ho chtěl zrekvírovat jedný holčičce) a mazali na další štaci. 

Tou bylo Sportovně - relaxační centrum v Hluboké nV, čti houpačky a klouzačky, abychom spočinuli po krokodýlech. Vo hlubockejch mafiánech z ODS se řiká leccos, ale dětský hříště na pažitu prvoligový kvality maj hodně vychytaný. Krokodýlolog si to užíval, dali jsme fotbálek, trampošky, vodní postel, vobídek, pohodka. Pak ředitel padnul, tak jsme se vydali dál na jih na koupačku do Třísovského rybníka.

Krokodýli asi pána riaditela zaujali, protože od návštěvy Protivína se neustále objevují požadavky typu Kdy zas půjdeme na krokodýly?

Ranní výhled na temelínské chladicí věže.

Některý regule vypadají na první pohled divně, ale když si člověk představí svoji ratolest v krkodýlím výběhu, tak to najednou dává smysl.

Krokodýli kubánští.

Samec krokodýla mořského Golem je největší chovaný krokodýl v Evropě.

Zoubky.

Gaviál indický.

Krokodýli siamští.

Gaviál sundský.

Krokodýl čelnatý.

JayKay se jde fotit s krokodýlem filipínským. Zkraje byl dost vykulenej...


Pak trochu zdomácněl, ale úplně jistej si nebyl. Krokouš má pro sichr hubu přelepenou izolepou.

JayKay a 66letej aligátor Ali.

V Protivíně mají i pár bílejch kousků.


Potrava pro kubánce - sumeček a kuřátka.

Gaviál sundský s křivou hubou.

Gaviál sundský.

Krokodýlí zoo v Protivíně.

Lepivej krokodýl za čtyři pětky. Lepí se na všechno, ale taky se něj všechno lepí.

Air trampošky ve Sportovně - relaxačním centru Hluboká.

Pikador je po jihočesku párek v rohlíku. Wiki: "V Česku se párek v rohlíku začal prodávat údajně až od roku 1972, kdy českobudějovický řezník Václav Masopust viděl tento rychlý pokrm na své letní dovolené ve španělském Madridu. Po návratu jej jako zlepšovací návrh zavedl ve své provozovně v Krajinské ulici v Českých Budějovicích a označil jej jako pikador podle zápasníků s býky, kteří jsou vybaveni kopím (píkou). Pod tímto názvem jsou v jižních Čechách párky v rohlíku známy dosud."

Hned vedle sportovně relaxačního centra je baseballové hřiště.

Mají tu i ferratu, na kterou se jezdí lodí.

JayKay na vodní posteli.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat