5. 7. 2021

Pěkný soumar 3: Oldschoolovou lanovkou na Kleť a tuha v Krumlově

Location: Kleť, , Česko

Třetí den Střední expedice Pěkný soumar - v pondělí 5.7.2021 - jsme se chystali do Grafitového dolu v Českém Krumlově, kde jsme už byli v roce 2016. Díry do země nás rajcujou, na týhle je nejlepší důlní vláček, kterej jede docela dlouho, jinak celkem nic - žádný žíly s minerálama, jen povlak tuhy na jednom místě a nějaký starý důlní mašiny. Do dolu jsme dorazili na desátou, pani nám řekla, že mají volno až na dvanáctou, tak jsme to museli trochu přeorganizovat. Důl jsme shiftnuli na nejzazší termín, t.j. na 16.00, a vybrali si náhradní Hochlicht (čti hajlajt), kterým se nemohl stát pro svoji vzdálenost Hochficht, takže vpravo hleď, vzhůru na Kleť!

Kleť je tisícovka+, tudíž na Čechy velmi seriozní hora. Vzhledem k časové dotaci jsme se nechali vyvláčet nahoru exkluzivní retro lanovkou, stejnou jako jsem jezdíval před cca 45 lety na Portášky v Krkonoších. Na Kleti je i rozhlednička, z níž je bomba kruhový výhled do kraje - Temelín, Šumava, Lipno - plus je tam zvon potenciálně poškozující sluch. Něco odbíjel, dalo se to vydržet, následně jsme pak s JayKayem ťukali do různejch částí nástroje a kochali se různě vysokejma tónama.

Dolů z Kleti jsme šli kamenitou cestou pod lanovkou, což byl trošku očistec, ale 2 km z kopce nakonec pustily. Měl jsem ještě vyhlídnutou PP Horní Luka s prstnatci Fuchsovými, ale radši jsme se jeli vykoupat do nedalekého Třísovského rybníka. Důl v ČK standard, vláček gut, pak to JayKay pojal jako brodění se kalužema, čemuž jsem nechal volnej průchod. Poté jsme vyjeli údolím Vltavy z Krumlova až někam k Vyššáku a cestou jsme narazili na reklamu pivovaru ve Studánkách na CZ/AT hranici. Pivo ucházející, žrádlo pekelný. Ale následnej bivak na Kalvárii u Horního Dvořiště byl epes. 

Oblíbená show na střeše Fabia Camper. Letos si Jaykay vymyslel novou cestu - chytí haubnu, stoupne si na přední kolo a pak rajbuňkem po předním skle vyleze na střechu. Tenhle spací spot na louce mezi lesy nad údolím Vltavy jsme chytli náramně.

Stejná sedačka jako bejvala na lanovce na Portáškách v Krkonoších, kam jsem jezdíval jako harant před cca 40 až 50 lety. Hned jsem to lanovkářovi zahlásil a chlap, že jo, že maj z lanovky na Portášky jeden motor. To je slušný retro a celá lanovka je zralá na vyhlášení technickou památkou. 

Ze selfic na lanovce se stala taková traďyce. 

Chata a rozhledna na vrcholu Kletě.

Kovidová doba přináší různý bizárky.

JayKay na rozhledně na Kleti.

Ve jménu pravdy a lásky...

...vám vodpálíme ušní bubínky aneb pomsta havloidů. Ehm, tak proč na vršek rozhledny nedáte něco, z čeho poškození sluchu nehrozí?

Sv. Jan Nepomuk.

U voběda jsme nám dělali společnost dva čs. vlčáci (což je údajně kříženec vlka a německýho ovčáka, z čehož vyjde jednou ovčák, jindy vlk) křížený s huskou (což je taky nějakej vlkoid). Kupodivu se nechali od JayKaye pohladit. 

Do Třísovského rybníka na úbočí Slavkovského lesa jsem hupsnul už v neděli 4.7.2021 cestou z Hluboké, protože se mi nechtělo plácat se v bahňácích v okolí Budějc. Voda byla OK, tak jsme tam sjeli na koupačku i o den později.

JayKay v erárním atombordelu a holinách před vlezem do grafitového dolu v Českém Krumlově. Kombinéza byla tak na 12letý dítě, takže za chvíli letěla z JayKaye dolů. Květ bezu byl taky na exkurzi.

Górnik.

Vláček je největší atrakcí grafitového dolu. Jinak - kromě louží - tam nic moc zajímavýho neni.

Jedna louže byla tak hluboká, že si panáček nabral do boty.

Po grafiťáku jsme se vydali směr Vyššák, ale skončili jsme až ve Studánkách na CZ/AT hranici.

IPA z místního pivovaru ušla, guláš měli děsnej - maso tuhý jak prase. Tohle nechápu - jaktože já, kuchyní nepolíbenej debil, udělám za pedagogickýho vedení Vaňkovy kuchařky guláš 100x líp?

Další noc a další luxusní spací spot na vrcholu Kalvárie u Horního Dvořiště. 

Byla tu i BTSka, takže signál luxusní.

Ježíšek. Jeho role je zatím záhada - víme, že na Vánoce nosí dárky, že je v každym kostele a že je trochu píchnutej.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat