12. 6. 2021

Barrandův památník ve Skryjích je divným mixem trilobitů, hradní ruiny a selské jizby

Location: Skryje 68, Česko

Po splutí Berounky jsme v sobotu 12.6.2021 mělí v odpolední šeduli návštěvu Památníku Joachima Barranda ve Skryjích. Myslel jsem, že místní trilobiti a jiný zkamenělý brouci by mohli JayKaye zajímat. Úplně to tak nedopadlo, příště půjdeme radši do terrainu nějakýho trilobita vobjevit napřímo s báchamrem v ruce. Památník samotnej je na konci slepé ulice, což nás překvapilo tak, že jsme auto nechali stát uprostřed ulice a barák s brouky rychle proběhli.

Trilobitům se věnuje celé podkroví, kde jsou vitríny s fosiliemi a nějakej vercajk, co se v Barrandově éře používal. V suterénu je pak halda šutrů a špalek, na němž se dají šutry rozbíjet a hledat v nich zkameněliny. Báchamr a ochranné brýle vám zapůjčí na kase. Super věc, akorát my už byli po Berounce zlehka country, takže jsme brouka koupili za 180 CZK na kase.

Pak jsou v expozici dvě cimry, který tam, si myslim, nemaj co dělat. Jedna je o nedalekém hradu Týřov. Model hradu uprostřed cimry dobrej, zbytek jsou zdi popsaný nějakejma textama, který stejně nikdo nečte. Žádná interaktivita, žádná vobrazovka s animací, jako je třeba ZDE. Ve vedlejší cimře je pak totální nuda - expozice selské jizby. Nábytek, co je dodnes k vidění v každym druhym vesnickym baráku s vyšívanym motivačnim nápisem v duchu Bez práce nejsou koláče. Wtf?

Jednu cimru mohli klidně věnovat Barrandovi, což je i na dnešní poměry ultra hustej týpek, a druhou zase broukum. Mám tucha, že brouci samotný by expozici v poho utáhli a ten selskej nábytek by se dal strčit do depozitáře nebo do kamen. Škoda zabít takhle nosný téma.

Na druhou stranu uznávám, že zkamenělý brouky jsme pro tentokrát trochu vodflákli - vynechali jsme třeba NS Po stopě trilobita, která nabídne zřejmě víc zábavy. Beru jako vykopnutí novýho tématu, ke kterýmu se určitě vrátíme, protože vobtisky zviřátek a kytek v šutru jsou prostě sexy. Zafokusujem a dáme hlubší dájv do problematiky.

Joachim Barrande - hustej týpek. Emigrant z Francie, stavař a geolog, dostal za úkol prozkoumat možnost postavit trať údolím Berounky a při tom kápnul na trilobity, které pak 50 let mapoval a čerpal na ně granty. Naučil se česky a německy, hospodyni mu dělala Nerudova máma a Nerudovi dal radu: "...chcete-li svému národu opravdu prospět, zanechte veršů a věnujte se vědě."  

Zkaměnělý "brouci" JayKaye úplně nenadchli...

...ani tyhle.

Tohle je dobrý - dole v muzeu je místnost, kde si z připravenejch šutrů a se zapůjčenými ochrannými brýlemi a kladivem můžete objevit svého trilobita. My ho na sraba koupili na kase.

Jedna z místností muzea je věnována nedalekému hradu Týřov.

Další je pak věnována snad největší nudě ever - selské jizbě. Hrad +/- chápu, ale tohle? Tady mohli bejt nějaký interaktivní trilobití aktivity.

Ta naučná stezka dole je jednoznačnej program na příště. Kladivo s sebou.

Stěnu baráku zdobí geonálezy...

...a časová osa k nim.

Jeden model trilobita zakoupen za 180 CZK. Po pravdě: je to attention whore na malýho paleontologa. Stejně jako jsem domu nakukaččil knihu vo středohorskejch orchidejích (tu sjíždí fest - bradáček, hlavinka, jazýček, vstavač) a knihu vo středohorskejch šutrech, tak jsem na něj nachystal past v podobě zkamenělýho brouka. Už teď tušim, že se na něj bude chodit koukat a že bude klást dotazy... 

Pivovar Matuška funguje in the middle of nowhere, ve vesnici Broumy na Berounsku. Výrobce ani nemá hospodu a sortiment čtyř jeho piv nabízí místní Hospůdka na hřišti, kde točí i budvar. Ptal jsem se hospodskýho, jak funguje spojení vesnická putyka, kde je asi trochu tlak na cenu, versus rukodělný pivo 0,4 l za čtyři pětky. Matušku už má hospodskej 11 let a vytočí ho víc než budweisera! Spotřebu táhnou přespolní, který si sem pro kvalitní pivo dojedou. Na fotce je sedmnáctka Zlatá raketa, velmi velmi velmi pitelná. 

Tohle monstrum je snad juvenilní stadium nějakýho choroše, které úplně neumožňuje přesné určení. Možná je o troudnatec kopytovitý. Trochu mě to polekalo.

Cestou od Berounky do Skryjí je uměle odkrytý profil skryjsko-týřovického kambria, který zachycuje střídání vrstev slepenců a pískovců. Kambrium je hodně prapra, teda část prvohor.

Text a foto: Papouš



Žádné komentáře:

Okomentovat