4. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep02: Prstnatec májový na Babinských loukách, Sibiřan a bambulín

Location: Babinské louky, Malečov, Česko

Orchidejovej trip ke Štětí a Úštěku v neděli 30.5.2021 byla peckovka, ale pak to vzalo jinej švunk. Sekretářka zakoupila knihu Orchideje Českého středohoří a JayKay crew to vystřelilo z kecek. JayKay si v ní denně listoval a furt si vopakoval vstavače, pětiprstky a kruštíky, Sekretářka si to hodila do excelíku, abychom mohli začít fungovat na pravidelné bázi. Shodou okolností se nám naskytlo vokno pro druhou epizodu první sezony v pátek 4.6.2021. Měli jsme prostor jen na akci typu Po o, takže jsme zvolili PP Babinské louky, kam to máme kousek a kde se měl vyskytovat další zářez na orchidejový valašce - prstnatec májový.

Trochu nám trvalo, než jsme si srovnali mířidla a pogooglovali, kde na desítkách hektarů ty orchidejky budou. A hned vedle silnice z Babin I do Čeřeniště začaly v trávě svítit tmavě fialové květy prstnatců májových. Mohlo jich tu být tak 30 - 40 na jednom místě. Louku jsme šetrně proběhli a našli ještě žluté bambule upolínů nejvyšších, což je takovej pryskyřník na steroidech, a pár soliterních prstnatců. Objevila se tu i další dvojka orchid hunterů, která nám propálila, že na Bílých stráních u Pokratic kvete střevíčník pantoflíček. O programu na následující den bylo ihned jasno. 

S onou dvojicí jsme se vzápětí potkali i na v sedle mezi Čeřeništěm a Tašovem - Ovčárnou, kde nás nasměrovali na louku jižně od silnice (naproti offroadovejm tratím a pastvině s ovcemi), kde kvetly kosatce sibiřské, další prstnatce májové - jeden dokonce v růžové variantě - a upolíny, kterejm JayKay začal říkat bambulíny. Solidní kytkomejdan a s tim pokratickym pantoflem i hustá vyhlídka na další den.

Nu a pak jsme obnovili tradici z dob vrtačské éry (2004 a dál), kdy jsme chodili shrnout právě proběhlý vrtací (železo do skal) den do taverny. Stavili jsme se u maníka, kterej nám pomoh posunout vrtačskou éru na novej level dodáním kvalitního lepidla - Míry Fáry. Ten provozuje hospůdku na horní stanici tašovskýho vleku. Takže jsme to tam s JayKayem shrnuli, koukli na fotky a na videjka, JayKay si hrál se šlapacíma autíčkama a našli jsme plantáž starejch čirůvek májovek. Takže příště už víme, kam na ně (jestli je chlapi nerozšmelcujou zase sekačkou).

Jakože wow, pure beauty, pure passion, tyhle orchidejky. Ale jestli jsme v pátek 4.6.2021 jeli konvenční bomby, tak v sobotu 5.6.2021 už došlo na jádro a na Hirošimu/Nagasaki...


JayKay pozoruje prstnatce májové v PP Babinské louky.

Infocedule u sillnice z Babin I do Čeřeniště. Kousek od ní je ložisko prstnatců.

Prstnatec májový je fialový krasavec se zelenofialovými listy.

Kosatec sibiřský.

Upolín nejvyšší. JayKay si ho podle tý žlutý bambule přejmenoval na bambulín (jo, je vtipnej po mně).

JayKay přepočítává Sibiřany.

Pure beauty.

Totok je taky prstnatec májový (díky Robertu Hanzlíkovi za určení). Orchideje, jak jsem si přečet v nově nabyté knize, si rády hrají s barvami a čile se mezi sebou kříží.

Pastvina s ovcemi v sedle mezi Čeřeništěm a Tašovem - Ovčárnou, tzv. Babiny I. Protitankové jehlany aka dračí zuby jsou patně památkou na vojenský prostor, který tu býval.

Po odpoledni s krásnejma kytkama ještě najdeš plantáž s májovkama. To chceš.

Už jsou mírně za zenitem, těchto pár zkoušíme nasušit.

Krysa z IKEY, májovky a nová bible.

  

Text a foto: Papouš 

Žádné komentáře:

Okomentovat