5. 6. 2021

Orchid Hunting, se01ep03: Střevíčník pantoflíček nalezen! A tořičova habaďůra na Pana Vosu.

Location: Bílé stráně, Litoměřice, Česko

Po prstnatcové jízdě v pátek 4.6.2021 jsme v sobotu 5.6.2021 měli před sebou s JayKayem jedinej cíl - najít Svatej Grál všech Orchid Hunterů - střevíčník pantoflíček. Už před cestou na NPP Bílé stráně u Pokratic, kde se orchidej měla vyskytovat, jsem z pramenů pobral, že místní chráněnka je z hlediska orchidejí league of its own. Prostě mercedes mezi orchidejářskejma spotama - nejvíc druhů, nejvzácnější kousky, prostě mela. A byla mela. Motivace najít střevíčník byla strašná.

Skoro by se dalo říct, že bylo až přemotivováno. Trochu jsme si zkazili objevitelskou a hledací část a ptali se všech kolemjdoucích KDE JE? Dokonce jsem otravoval i dvě německé návštěvnice Bílých strání, aby nás nasměrovaly ke grálu. Ale nejdřív jsme se pokochali pohledem na třemdavy bílé (ve skutečnosti růžové) a nějakýho zlatohlava, kterej bzučel v koruně sousedního stromu.

EDIT: Ve videu několikrát zazní nesprávný název kytky střevličník - souvislost se střevlíkem ale neexistuje. Správně je střevíčník - souvislost se střevícem je naopak zřejmá. Za chybu se omlouvám.

   

JayKay byl celou dobu v laufu, poznal kakost, poznal vstavač, borec. Vstavače na Bílých stráních jsou pořádný kusy, později nám jedna dobrá duše vyjevila, že se jedná o vstavače nachové. Do toho ještě míjíme žardenerii s okroticemi bílými, taky krásná kytka. DOBRÝ, ALE KDE JE, KUA, KRÁL/GRÁL? Máme info, že je pod nějakou borovicí, tak se jdeme podívat pod ně.

A najednou je tu! Střevíčník pantoflíček v ohrádce z klacků, aby na něj lidi nehamtli. Skoro jsem ho zašlápnul. JayKay už se taky plazí, zanotuju mu jingle, kterej jsem pro tuto příležitost vygeneroval: Kytička jako botička. To je hodně special - jingly dělám jen pro nejdůležitější akce. Kocháme se, děláme videocally přes Whatsapp a votravujeme s nálezem babičky, strejčky a tetičky. Je to krasavec první třídy - sytě žlutý pantofel a kolem něj fialovohnědé "okvětní" lístky.   

Jeden maník nám ještě vyjevil, že v dolní části rezervace roste tořič. Zase se poptáme dvou dam a ty nás k nim zavedou. Tořič hmyzonosný má květy ve tvaru nějakýho hmyzu, jsou děsně titěrný, ale parádní. "Květ, připomínající hmyz, produkuje také vůně imitující specifické feromony zaměřené na samečky určitých vosiček, které se snaží s květem spářit a opakovanými pokusy na různých rostlinách dochází k opylování," vysvětluje se na wiki, Dobrá habadůra na Pana Vosu. Na místě s tořiči rostou ještě další čtyři druhy orchidejí. Neskutečný. 

Vracíme se na základnu a rozhodujeme se zakončit akci v Pohodě u ústeckýho krematoria. Samozřejmě se střevíčníkem vospamujeme půlku zahrádky včetně hostinský, těch dojmů je tolik, že se vo ně nejde nepodělit. Koukáme do středohorský orchidejový bible, házíme si s Kukim, já řeknu název kytky, mladej ho zvopakuje. Slušná úchylárna.

Je nám jasný, že tohle byl top zážitek a že se jen tak nebude opakovat.  Hned následující den při se01ep04 se to ukáže. Ale jak řiká Kárl Fréza: není malých cest. Proto jedeme dál bomby - už máme v merku se01ep05. Orchid Hunting je celkem návykovej...

Výhled na NPP Bílé stráně u Pokratic ze silnice Sebuzín - Tlučeň - Litoměřice. Jezdim kolem toho už léta, čumim na ty bílý svahy už léta, ale odvahu sem zajet jsem našel až teď. Neskutečně nabušená atrakce.

Intro do světa střevíčníků, tořičů a vstavačů.

JayKay stoupá ke grálu.

Třemdava bílá je ve skutečnosti spíš růžová.

Litoměřice z Bílých strání.

Okrotice bílá.

Vstavač nachový.

JayKay vypadá, že si to neužíval, ale myslim, že to nakonec klaplo. Teď kakabusí proto, že tam padaly instrukce zajišťující bezpečnost kytičky (ten klacek nech ležet apod.). Když fotr buzeruje, důvod k úsměvu neni.

Prostě symfonie estetickejch vjemů. Střevíčník pantoflíček.

Zase úsměv na tváři.

Vstavač nachový a botanicus.

Další z místních vzácností - podkovka chcocholatá.

A další pecička a specialitka - tořič hmyzonosný. V trávě se ty květy lehce ztratí...

...takže nastupuje bílé pozadí středohorské orchidejové bible...

...a květ připomínajíc hmyz se ukáže lépe. "Květ, připomínající hmyz, produkuje také vůně imitující specifické feromony zaměřené na samečky určitých vosiček, které se snaží s květem spářit a opakovanými pokusy na různých rostlinách dochází k opylování," vysvětluje se na wiki, Dobrá habaďůra na Pana Vosu.

Závěrečné koťátko a háelpéčko is over. 

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat