13. 3. 2008

Buď fit po rakousku - Běžky v Hinterglemmu

Location: Hinterglemm, Rakousko

Běžkařskou trasu Buď fit ve Špindlerově Mlýně připomíná stopa v údolí Glemmtal na severovýchodě Kitzbühelských Alp. Běžkování sem možná úplně nepatří, protože do zdejšího lyžařského střediska Saalbach – Hinterglemm se jezdí především kvůli 200 kilometrům parádních sjezdovek. Po pěti dnech hoblování místních pist nám s manažerkou ale dopolední gumování na běžkách docela sedlo.

Manažerka podjíždí můstek, kde končí “černá 14” – nejprudší sjezdovka z Zwölferkogelu. Na začátku kličkuje běžkařská trasa mezi domy, míjí i skladištní halu a…
Sedmikilometrová trasa začíná u hřiště Pohádkový les poblíž stanice gondolové lanovky na Zwölferkogel (Zwölferkogel Gondelbahn - 1050 m n.m.) a kopíruje potok Saalach až na konec údolí k chatě na Lindlingalmu (1297 m n.m.).
…dvakrát ji přetne silnice tak, že musíte sundat lyže. To trochu obtěžuje, ale bude líp.
Ze začátku nás trochu rozladilo, že jsme museli dvakrát sundávat lyže, protože stopu křižovala silnice. Čím jsme ale byli dál od Hinterglemmu, tím nás zdejší "lojpa" vinoucí se přes louky a lesíky víc bavila.
Severní svahy Glemmtalu pokrýval začátkem března 2008 sníh, perníkové chaloupky na jižních už obklopovala zeleň. Stopa byla jedna báseň.
Hlavně závěrečných 1,5 km na Lindlingalm je lahůdka. Do tohoto úseku se totiž vešlo skoro celé převýšení trasy. Série stoupání proložená krátkými rovinkami vám pustí žilou tak, že se ani nestačíte kochat okolními kopečky.
Lindlingalm 1,4 km, hlásí cedule. Tady začíná maso: série kopců-krvesajů.
Manažerka má radost. Poslední stoupáček a je na konci stopy na Lindlingalmu.
Konec lojpy a také konec Glemmtalu přichází po sedmi kilometrech. Nezbývá než se vrátit.
Na Lindlingalmu si pak můžete dát něco k pití a snědku. Zpátky se jede stejnou cestou, je to ale pořád z kopce nebo po rovince. Stopa je protažená na bruslení i na klasiku. Když vám zbyde v rakvi na autě místo na běžky, kvůli hinterglemmské buďfitce je určitě stojí za to přibalit.
Běžkařská trasa v Glemmtalu

Poloha: Rakousko, spolková země Salzburger Land, obec Hinterglemm
Start: u hřiště Pohádkový les (Spielplatz Märchenwald) poblíž dolní stanice gondolové lanovky na vrchol Zwölferkogel (Zwölferkogel Gondelbahn) – 1050 m n.m.
Cíl: Lindlingalm – 1297 m n.m.
Délka: 7 km (tam a zpět 14 km)
Převýšení: 250 m
Parkování: u dolní stanice gondolové lanovky na vrchol Zwölferkogel (Zwölferkogel Gondelbahn), ev. u dolní stanice kabinové lanovky na stejný kopec (Zwölferkogel Gondelbahn)
Web: www.saalbach.com
Text a foto: Papouš
Repro mapy: www.saalbach.com

Žádné komentáře:

Okomentovat