29. 3. 2008

Špičák u Mostu - bomba lezení po znělcových plotnách

Location: Špičák u Mostu, Česko
"Hlavně ženský si to pochvalujou. A maj proč. Přístup podél vinice jako v Itálii, lezení v jižních stěnách, pod nimi stín borovic, nejty, slaňovací řetězy, maglajz, zkrátka pohoda. Lezení tak akorát na jeden den. Nováčci si zalezou, děti nikam nespadnou." Tak představuje novou superoblast - Špičák u Mostu - její autor Míra Vlčák Vlk z Climbing Clubu Dubí.
Otec-zakladatel moderní podoby Špičáku u Mostu: Míra Vlk z Climbing Clubu Dubí.
Loni v září se mi dostal do rukou mail kápa teplických horolezců Pavla Aksamita s infem, že u Mostu vznikla nová, dobře odjištěná oblast. Udělal jsem si sice poznámku do bonzbloku, ale postupem času na to zapomněl. Když se v únorovém vydání CAO rozplýval nad krásami Špičáku Milan Svinařík, nebylo co řešit.
Manažerka ladí na pětmínuskové hraně v levé části Špičáku.
Svinčovo půvabné schema Špičáku s borovičkami a keříky jsem si vytisknul a poslední březnovou sobotu jsme se sem s Plchem, Johnym25 a Manažerkou vypravili, abychom se rozhlédli, jak se Dubské komando, jak klimbérům z městečka lásky říká Hasič, činili.
Je to prostě paráda. Dlouhé znělcové plotny, krásně odjištěné nýty, jižní orientace, píniový hájek jak někde v Provensálsku. Člověk za chvíli zapomene, že se leze v bývalém lomu. A sousedství betonového Mostu, uhelné jámy nebo chemičky v Záluží si uvědomíte, teprve až se rozhlédnete od slaňovacího řetězu.
Jindra ladně stoupá pětkou (3. cesta zleva od hrany, autor Míra Vlk).
Jak vznikaly cesty
"Pravou část lomu v minulosti určitě navštívili lezci. Pár starých skob ve spárách o tom vypovídá. Na jaře roku 2OO7 jsem tuto oblast prošel a okamžitě začal pracovat na cestách. Ze začátku sám. Osadil jsem pár cest nýty, přivezl lidi a pak už to šlo samo," popisuje Vlčák. Zvláštností je, že lezci z CC Dubí cesty nepojmenovali. Orientace je ale jednoduchá, protože obtížnost je napsaná u nástupu cesty.
Jindra ve vrcholových partiích pětky, kde je docela pěkný runout.

Na Špičáku je prostě pohoda. Dokonce i úhlavní rivalové - Green Goblin a Spiderman - si v klidu poseděli ve stínu místních pínií. Komiksové hrdiny si s sebou přivezli dva junioři, co sem koncem března přijeli s Jindřinou ekipou. Pavoučí muž i skřet ale zůstali ležet ladem - chlapi si nakonec hráli se šutrama, které házeli po lese.

Ve střední části masivu, kde se urodila i jedna sedma, osma a devítka, má ještě Míra dva brutální bouldrové projekty. Pravá část masivu zaujala platformu Zakuklený ustašovec, která zde zatím navrtala první jištění do budoucích cest. Dan "Hasič" Hölzl tu stihl dokončil jen jeden projekt: 30metrovou vyhlídkovou cestu Vinohrad 4. Progres nastal i zcela vlevo vedle sedmínuskové plotny.

Manažerka se kochá nádhernou pětmínuskovou plotnou (autoři P. Holík - T. Valenta) v pravé části Špičáku.





Hasič ve vrcholové partii 30metrové cesty Vinohrad 4. Vlevo v pozadí je Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie, známý spíše jako Přesunutý kostel. V roce 1975 byl svatostánek přesunut o 841 metrů, aby se mohlo vytěžit uhlí na místě, kde původně stál. Kopec s hrádkem je Hněvín.
Industriální výhled ze Špičáku: výsypka, uhelný lom, chemička v Záluží u Mostu a Krušné hory.

Místní lezec Tomáš vzlíná hodně svižnou pětmínuskou od lezeckého nestora Gerda Tschunka a Míry Vlka. Jak Míra říká, je to nejhezčí cesta na Špičáku.






























Seznam cest zleva doprava



a) 7- M. Vlk, 2007. Plotnou v levé části masivu n.v.
b) Kamenné slunce 6 O. Volák - D. Hölzl, 10. 4. 2008. Plotnou (3 bh) na polici, převískem (bh) a spárou nebo stěnou (bh) n.v.
c) 5- T. Valenta - M. Vlk, 2007. Výraznou hranou n.v.
d) 5+ M. Vlk, 2007. Plotnou vpravo od hrany n.v.
e) 5 M. Vlk, 2007
f) 5+ M. Vlk, 2007
g) 6 M. Vlk, 2007
h) 6- P. Holík, 2007. Stěnou přes převis a plotnou n.v.
i) 8- M. Vlk, 2007
j) 9- M. Vlk, 2007
k) J. Švadleňák, 2007
l) 5- P. Holík - J. Nypl, 2007. Po výrazné hraně a plotnou n.v.
m) 5- P. Holík, 2007
n) 5- P. Holík - T. Valenta, 2007
o) 5- G. Tschunko - M. Vlk, 2007
p) Vinice 4 D. Hölzl, P. Koukolíčková, L. Vörös, F. Křivinka, T. Groh, I. Kubešová, 5. 4. 2008. Po nevýrazné hraně (bh) v pravé části masivu a stěnou (3 bh) n.v.
Cesty označené ve schematu písmenem P jsou projekty.
Špičák u Mostu



GPS: 50°31‘8.27‘‘N, 13°39'57.27‘‘E
 
Přístup: od Ústí nad Labem po silnici I/13 do Most. Na sjezdu Braňany sjedete, přes most, na kruháku doprava, pořád rovně přes další dva objezdy a na čtvrtém kruháku (podjíždí ho tramvaj a je naproti Přesunutému kostelu) doprava po mostě směrem na letiště a Braňany. Po 1,5 km necháte auto u vinice a po vyšlapané cestě dorazíte k lomu. Cesty jsou v jeho pravé části.
Doporučení: v autě raději nic nenechávejte. U silnice je totiž bez dozoru a nenechavci z přilehlých čtvrtí (Chánov) by mohli mít zbytečně roupy.
Materiál: lano 60 metrů, expresky, helma (na dolezech bývají kamínky, které se mohou uvolnit)
P.S. Další fotky najdete na www.johny25.com
Poděkování: Mírovi Vlkovi za info o cestách, Milanu Svinaříkovi za zaslání nákresu
Text a foto: Papouš
Mapa a schema: PWN 

Žádné komentáře:

Okomentovat