18. 6. 2008

Sasko nejsou jenom písky III. - Teufelsstein a Greifensteine

Location: Greifensteine, Německo
Náš první objevitelský výpad na saskou stranu Krušných hor vedl na Teufelsstein. Podle vyprávění krušnohorského klasika K. V. se nachází nedaleko kopce Auersberg druhý Svatošky. A tak jsme stáhli info z netu a asi 3 km severně od městečka Johann-Georgenstadt v údolí potoka Steinbach jsme to pak celkem bez problémů našli.



Květa Svinaříková v tříhvězdičkové cestě Harz Baby 6 na Steinbachturm v oblasti Teufelsstein.
Svatošky to sice nejsou, ale monumentální třicetimetrová věž Teufelsstein nám vzala dech. Nutno přiznat, že dech nám vzalo posléze i lezení, neboť se jedná o namáhavé lezení po typických bochnících z hrubozrnné žuly, byť perfektně odjištěné borháky, kruhy a nýty.


Monumentální třicetimetrová věž Teufelsstein.
Cesty povětšinou sledují přirozené linie - spáry, hrany, kouty, ve stěnách bezpečně vedou linie borháků. Každopádně i jistítka se hodí! Celkem je zde asi 100 cest od trojky do osmičky, přičemž nejvíc je zde šestek a sedmiček. Lehké cesty do čtyřky jsou místy zarostlé lišejníkem.
Milan Svinčo Svinařík v Harz Baby 6 na Steinbachturm v oblasti Teufelsstein.
V průvodci píšou, že magnesium je na klasických cestách nežádoucí. Tak si to přeberte, jak umíte! Lovci čísel se sem asi nepohrnou, ale kochači samotáři si smlsnou.

Greifenstein

Pojem Greifenstein je všeobecně znám spíše ve spojitosti s přírodním divadlem, které je obklopeno malebnými žulovými věžemi Kreuzfelsen, Gamsfelsen, Seekofel, Kleiner Brocken, Stülpnerwand a Turnerfelsen.

Věže Greifensteinu sousedí s přírodním divadlem. Podobně jako ve skalním divadle v Rathenu v Saském Švýcarsku se zde nesmí během představení lézt. V pozadí Stülpnerwand a Turnerfelsen.
Divadlo se nachází na vrcholu stejnojmenného kopce, asi 7 km severozápadně od města Annaberg-Bucholz. Z hlediska horolezeckého tato oblast není pro mnohé zas až tak neznámá, neboť se sem jezdilo lézt ještě před "sametem". Nutno poznamenat, že se zde lezlo již před rokem 1913. Klasické výstupy té doby zde stále vzbuzují respekt a úctu.
Pohled z Gamsfelsenu na dominantu Greifensteinu - věž Kreuzfelsen.
Dominantou oblasti je jistě štíhlá věž Kreuzfelsen stojící hned u vchodu do divadla. Další hodnotnou věží je hned za ní stojící Gamsfelsen, na níž ze severní strany vede tříhvězdičková trojka - vřele doporučuji!
Svinčo v tříhvězdičkové cestě Dickes Ende 5 na Seekofel v oblasti Greifenstein.
To, že jsou zde ohvězdičkované i lehké cesty (dvojky, trojky) je naprosto ojedinělý jev, neboť všude jinde se většinou hvězdičkují zejména těžké výstupy. Na druhou stranu je třeba otevřeně přiznat, že ve zdejší oblasti hvězdička vyjadřuje především to, že si danou cestu budete díky jejím obtížím dlouho pamatovat.
Seekofel a Kleiner Brocken a typická bochníkovitá struktura greifensteinské žuly.
Celkem je zde 130 výstupů v obtížnostním rozpětí I až Xc (1 až 9+ UIAA). Ačkoliv je celkově tato oblast po estetické stránce nanejvýše hodnotná, mnoho příznivců z řad rekreačních lezců asi nikdy mít nebude. Lezení je zde totiž "monotónně těžké". Na vině je bochníkovitá struktura žuly, kdy většina cest je definována dlouhými přesahy mezi bochníky. Navíc fixní jištění je zde v pískařském duchu pomocí kruhů, i když v moderních cestách jsou již hustěji osazené nýty. Nicméně vlastní jistítka jsou nanejvýš žádoucí!
Turnerfelsen.
Další zdejší kuriozitkou je tvrdá pískovcová klasifikační stupnice, která v kombinaci se zákazem magnesia působí na široké masy lezců jako repelent. Nicméně esteticky založení kochači se zde musí zákonitě cítit jako v ráji.
Co říci závěrem? Že je pořád ještě co objevovat, že Krušné hory nekončí státní hranicí a že kdo chce vědět víc, tak ať si klikne na stránku knotenschlinge.de. Vážnějším zájemcům doporučuji koupi průvodce Sportklettergebiete in Sachsen - Westteil od Franka R. Richtera, který vyšel předloni.



Text: Milan Svinařík, Horoklub Chomutov
Foto a mapa: Archiv Milana Svinaříka
Pozn.: Článek původně vyšel na webu EuroClimbing, zde je znovu publikován s laskavým svolením autora.

Žádné komentáře:

Okomentovat