3. 12. 2010

Nansenovská Ohře 2010

Hlavním lákadlem tradiční podzimní ranpovské Ohře (již +/- 13. ročník) byl, aspoň pro mě, kartáčový rybí přechod a nová šlajsna na přebudovaném jezu-vrahounovi v karlovarské části Tuhnice.

1. 12. 2010

Nový průvodce na Salesiovu výšinu od Massyho

Nového průvodce na Salesiovu výšinu u Oseka vyklopil zkraje listopadu na své stránky Honza Massy Masár. Salesiova výšina je skupina skalek a bouldrů z ultratvrdého prokřemenělého pískovce v Krušných horách mezi Teplicemi a Litvínovem.

23. 11. 2010

Nový průvodce po jeskyních Labských pískovců

Výživný tip na vánoční dárek přišel na PWN od jeskynního prvosestupce Dana Hasiče Hölzla. Nakladatelství Heimatbuchverlag vydalo v říjnu nového Průvodce po jeskyních Labských pískovců (Höhlenführer Elbsandsteingebirge) od předního saského jeskyňáře Michaela Bellmanna. 

31. 10. 2010

Akvárium v BCN aneb Je Šárka z Písku svině?

Akvária jsme letos navštívili s Buničinou dvě - jedno v norském Bergenu a jedno v Barceloně. Obě měla společné to, že se věnovala hlavně lokálním mřenkám a že se v nich daly děti přehazovat vidlema. Do Norska zavítáme někdy jindy, teď skočíme do BCN. Tam jsme se vypravili hlavně kvůli žralokům.

30. 10. 2010

Na bruslích po Barceloně

Půlka léta. Letenka do Barcelony na konec října zakoupena a s ní i lupen pro extra zavazadlo za nechutnejch 800 Kč. Dvoje brusle a lezení se totiž do palubních kufírků nevejdou a pětidenní eurovíkend v katalánské metropoli se nám nechtělo trávit jen vymetáním památek. Tak jsme si připlatili i za tu svini. 

29. 10. 2010

Montserrat - lezení, klášter a galerie za den

Do Montserratu - duchovního centra Katalánska - jsem se chtěl vždycky podívat už jenom kvůli tomu šutru. Valouny slepené do bizarních homolí, k tomu klášter uprostřed skal. Kultura a lezení, vlastivěda v pohybu. Nakonec jsme byli rádi, že jsme z duchovního místa stačili prchnout do přírody, ale i tam nás dotihly hlučné tlupy španělských teenagerů.

28. 10. 2010

Na paelle U prasete, na nealku na Nou Campu

Ochutnat paellu byl jeden z úkolů, který stál v itineráříku pro návštěvu Katalánska. Proč jsem o to tak usiloval, mi zpětně vůbec není jasné. Asi chuť poznat, čím se krmí lokálové. Jednou jsem totiž tohle rizoto ochutnal, když v Ústí kotvila formanovská loď Tajemství, a na větvi jsem z toho nebyl.

24. 9. 2010

Dobývání jeskyní II. - Modřín & Ostrov (+ průvodec + video)

Faunův labyrint - jeskyně s několika vchody a komorami v Ostrově - je, jak sám říká, "nejhezčí objev kariery" ústeckého jeskyňáře Dana Hölzla a jeho kolegů. V posledních dvou letech se Danovi s Pavlem Henke, Ivanou Kubešovou, Davidem Proftem, Jardou Kuklou a Danem Emingerem podařilo na Modřínu a v Ostrově objevit desítku nových děr. 

29. 8. 2010

Sasko nejsou jenom písky VIII. - Grafenstein v Müglitztalu


Grafenstein je další lezeckou oblastí v údolí saské říčky Müglitz. Díky své výšce, jištění a pěkným cestám určitě stojí za návštěvu. Většina cest, které se lezou, vede v pevné rule, nejdelší mají 30 m. Obtížnost se pohybuje od 3 do 9 UIAA (odhadem).

21. 8. 2010

Molotov na Maloskalsku - kombi weekend s Faraonovejma

Dvě začínající lezkyně a vodačky a oblíbenost multikulti programů (čti: inteligentní mišung sportíků) u nepřizpůsobivých Papoušů narýsovaly obsah třetího srpnového víkendu. Termín také určilo, že Pepin a Jiřka Faraonovi nevenčili zrovna faraona po chrtích závodech. Pro kombinaci - voda & brusle & lezení & "komerční" jeskyňaření - se ukázala jako správná lokalita Malá Skála a okolí.

19. 8. 2010

In-line Valašské Meziříčí – Horní Bečva


Návštěvu příbuzných koncem června na severní Moravě jsem zamýšlel spojit s torturou na inlinech. Info na netu bylo minimální, jen že podél Bečvy vede cyklostezka a že některé její úseky se hodí i pro bruslení. Po krátké konzultaci s lokály jsem se nakonec rozhodl korčule přibalit a vyzkoušet místní terény na vlastním těle.

17. 7. 2010

Salzkammergut Trophy 2010 - Sup bez krve a po detoxu


Jenom Sup a blb udělá stejnou chybu dvakrát. Uplynulo něco času a 17. července 2010 se opět chvěji s excitovaným pulsem na startu trasy B největšího rakouského MTB maratónu - Salzkammergut Trophy. Aby nebyla nuda, tak nám béčkovou trasu orgáni natáhli na pěkných 119 km a kopcovitost na 3.914 metrů.

8. 7. 2010

Výlet na sever I. - letní lyže ve Strynu

Letní lyžování v norském Strynu jsem měl na tasklistu 13 let. V roce 1997 jsem se pod místní ledovec vydrápal karosou se zájezdem CK Kudrna. Lyže jsme samozřejmě neměli, jen jsme si došli na záchod a jeli dál. Nutkání vrátit se sem a sjet si místní kopeček ale zůstalo. Letos nastal čas dlouholetý nedostatek odstranit.

4. 7. 2010

Výlet na sever III. - raft na řece Sjoa

Raft na řece Sjoa byl druhým neodfajfknutým restem, který jsem v Norsku měl. Norci vyslovují jméno řeky hrozivě znějícím [šoa], což jsem si adaptoval na neutrální a bezmasé [sója]. Sjoa ovšem není žádná pohublá vegetariánská klisnička, ale osvalenej a plnotučnej mustang. Vlny jsou na ní jak domy a teče zhurta z kopce.

30. 6. 2010

Výlet na sever IV. - túry na Gaustatoppen a Preikestolen

Plší trip do Norska loni v létě byl mocnou inspirační studnicí i pro naši letošní cestu. Kapitolu č. 9 Kjerag a Gausta jsme si trochu uzpůsobili - místo na Šerák, což je celkem túra, jsme šli na jiný šutr nad Lysefjordem - Preikestolen.

29. 6. 2010

Výlet na sever V. - lov ryb a akvárium v Bergenu

Při výletu do Norska se tématu ryby a vodní havěť nelze vyhnout. Historek o Češích, kteří si ze severu přivezli kufry zamražených úlovků, se ke mně dostalo už neurekom. Nečekal jsem ale, že se to dotkne i mě a že se z odpůrce myslivosti a rybaření stane aktivní vrah němých tváří.

27. 6. 2010

Výlet na sever II. - Klára Banánová aneb inline ve Švédsku

Chtěli jsme si zabruslit v Norsku a napsali tamějším inlinistům, aby nám doporučili vhodné trasy. Inliner z norského Hamaru Morten Sæthre nám dal pár tipů v své domovině, ale za pořádným svezením nás poslal do Švédska. O trase Klarälvsbanan u největšího švédského jezera Vänern napsal: "That’s inline heaven." O prvním bodu programu ve Skandinávii bylo hned jasno.

4. 6. 2010

Jména cest na Kašparáku. Kde se vzala.

Pojmenovávání prvovýstupů je zábava, protože u toho bejvá bžunda. Našinec při něm může zvěčňovat rodinné příslušníky včetně psů, bankovní lupiče, starosty-korupčníky, novorozeňata, ochránce přírody, oblíbené kulturní počiny, zkrátka všechno.
Při dobývání čedičových polověžek na Kašparáku aka Chotovickém vrchu nad Novým Borem - otvíračka 19. června 2010 - se prvovýstupcům a prvopřelezcům honilo v řepě leccos.

1. 6. 2010

Převoz ledu a Kašparák - Otto Pfeiffer story

Práce na vlastivědném apendixu, bez nějž se neobejde žádný lezecký průvodčík z dílny platformy Zakuklený ustašovec, začíná vždy třpytkováním v Googlu. Při jednom takovém nahození - kvůli nové lezecké oblasti Kašparák alias Chotovický vrch nad Novým Borem - vytáhli autoři průvodce obzvlášť pěkný úlovek – obraz Převoz ledu od malíře Otto Pfeiffera.

8. 5. 2010

Mravenec - nová oblast ve Středohoří

A je to tady. Až mi z toho mravenčí v prstech. V sobotu 15. května 2010 odsekne pomyslná kozácká šavle hrdlo šampusu na počest první letos odtajněné oblasti v Českém středohoří. Otvírá se Mravenec, další sličné dítko z kolébky šéfiků z Horce, tedy HO Roudnice.

17. 4. 2010

V Míšni mají opice kapelu

V duchu Bělinova "odstraňování nedostatků" jsme v sobotu 17. dubna 2010 s Buňkou "vedli nápor" na Míšeň. Kolébka evropského porcelánu byla v tasklistu již dlouho, chromá noha potřebovala rozcvičku a nákupy v drážďanské Ikeji si žádaly vlastivědný zákusek. Důvodů k návštěvě hafo.

30. 3. 2010

Paříž - volume II.


Pokračování z minula

Orsej alias Musée d'Orsay

Na sklonku druhého dne v Paříži jsme zjistili, že obrazárna Louvre má zavřeno. Přes řeku naštěstí stojí bývalé nádraží a v něm Musée d'Orsay.

29. 3. 2010

Paříž - volume I.


Začátek února, šrouby v noze a berle, zimní běžko a ledosezona v pytli. Portál myAirDeals nabízí levné valentýnské letenky do Paříže. Doktor povidal, že koncem března bude haksna srostlá, poslední šance letět zalevno je 29. až 31. března 2010. Rozcvičování nohy v jarním slunci na březích Seiny vypadá jako přiměřenej nápad. Lupeny na éro zakoupeny.

12. 2. 2010

Lezecký průvodce - Budov u Ústí nad Labem


Zlomená haksna je i k něčemu dobrá. Člověk nemůže lítat jak utrženej ze řetězu po běžkopistách, skalách a ledech a má čas se věnovat zanedbaným kancelářským pracím. Jedním z restů, který se se mnou vleče několik let a který tímto odstraňuji, je sestavení lezeckého průvodce po skalách v Budově na Ústecku.  

23. 1. 2010

Maršmelouny WI3 a Štěkací komínek M3


...mezitím na odlehlém místě ve Středohoří...
Zelího pozvánce na lezení v nově vznikající lezecké oblasti v Českém středohoří (modří už vědí, ale nechají si pro sebe) se nedalo odolat. Dnem D se stala sobota 23. ledna 2010. V plánu byl místní srandaledík a dovádění v mixovém sektůrku - taková legrácka na dopoledne. Nakonec se ale návrat z výletu domů protáhnul...