23. 7. 2017

Test aplikace Na houby, penízovka širokolupenná a rodinka smrkáčů

Prvonález penízovky širokolupenné (megacollybia platyphylla) přinesla v neděli 23.7.2017 houbovýprava za hranice do Saska. Houba je to zajímavá, každopádně jedovatá - podle houbareni.cz byla dříve považována za jedlou, ale výzkumy prokázaly, že vyvolává žaludeční obtíže, nevolnost zvracení a křeče. 

Při výpadu do Němec také pokračovalo testování rozpoznávací sekce android-aplikace Na houby. V neposlední řadě jsme s Hlavičkou a její ségrou Míšou kápli na pěknou rodinku hřibů smrkových (boletus edulis) - viz video na konci textu.


O appce Na houby nemají čeští mykoexperti příliš valné mínění kvůli velmi proměnlivým výsledkům, které dává. 




Zkusmo jsem ji testoval na krásnorůžku lepkavém (calocera viscosa), který má nezaměnitelné tvary i barvu a je lidově nazýván kuřátka, a tam se rozpoznávání trefilo na cca 67 %. U penízovky širokolupenné a ani u hřibu smrkového se výsledek ale přesnému určení moc neblížil. Každopádně jako hračka, která má vzbudit zájem o houby, mi to přijde docela zábavný, jen výsledek je lepší si ověřit u odborníka. 

Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš


Penízovka širokolupenná. Díky za za určení Světlaně Krtek Flekrové z FB skupiny Mykologická poradna.
Takhle určila penízovku širokolupennou aplikace Na houby.
Hřib smrkový. 
Takhle si s ním poradila appka.
Hlavička se smrkáčem. 
Smrkáč family. 
Making of: jak se natáčelo video pod článkem...
Matúš Kozáčik. 
Summary: pár smrkáčů (velký byly červavý), růžovky, kováři a klouzci.

2 komentáře:

  1. Ahoj, pěkná recenze. Přes zimu jsme model zkusili zlepšit a myslíme, že se nám to celkem povedlo. Přesnost určení (dle našich testů, které ale nemají praktickou povahu) šla významným způsobem nahoru - alespoň na výkonných telefonech. Nechtěli byste udělat retest?
    Zajímalo by nás, jak by si aplikace vedla teď. Mějte se fajn, Vojta z Vocom

    OdpovědětVymazat