4. 7. 2017

Matoušova skála - všechno je tu OK, ale chce to lézt

Location: Matoušova skála, Křižany, Česko
Matoušova skála u Křižan je ideální oblast pro baby-friendly (ve smyslu baby pod skálou má friendly prostředí a nemůže spadnout ze srázu), borhák-friendly, top rope-friendly, tvrdej matroš-friendly, ve stínu-friendly, krátkej přístup-friendly - prostě skalka typu Když-chceš-lízt-s-batoletem-tak-to-chceš. Co zbejvá, je lízt tak od 6 UIAA vejš. A toho se nám v době naší návštěvy 4.7.2017 moc nedostávalo.

Matoušovky se naštěstí zkraje devadesátek chopili normálně uvažující lezci a perfektně ji odjistili. Za to se jim dnes dostává poznámek typu "většina cest byla udělána v rozporu s Pravidly (jištění osazeno shora a pak teprve přelézáno), proto nejsou prvovýstupci uváděni". 

Mno, kdo někdy dělal prváč, tak ví, že to je hlavně o tom příběhu nebo zážitku, kterej z toho je. Kdo cestu navrtá shora, ten se o ty feelingy připraví. Opakovače většinou zajímá, jak je cesta odjištěná, jestli je linie pěkná, prostě aby to dávalo smysl. Prvovýstupce je mu většinou (pokud to neni nějaká vražda) mírně u prdele. Ale tenhle džihád - rozpor s pravidly = neuvedeme jména - mi přijde legrační.  

Matoušova skála je perfektní cenomanský pískovec - prostě matroš jako Sušky nebo Panťák, tvrdej jak vápno. Rozlezli jsme se na Normální cestou 5- a pak se zkoušeli s horním prožvejkat Šimpanzodromiádou 7- (nad převis to nešlo). Pak krátký náhled do cesty Přes hnízdo 6 (moc do kopce) a do cesty Bezva finta 6 (taky nějaký těžký) a rychle pryč. Bez tréninku to tu nepude.

Text a foto: Papouš


Parking na rozcestí pod Matoušovou skálou (na žluté značce).
Záhada cestou ke skalám - mrtvá lasice a mrtvej krtek. Boj, co skončil remízou? Nebo tu byl ještě někdo třetí?
Hlavička tlačí JayKaye cestou k Matoušovce.
Baby-friendly plácek pod kliffem.
Hlavička v Normální cestě 5-.
Spárou se Normální cesta 5- neleze, vezme se to vpravo stěnkou s madlama.
Boční stěna Matoušovky nabízí dvě šestmínusky a jednu 7+.
Šimpanzodromiáda 7- je po madlech, vršek je plotna.
Já se už teď zajímám spíš vo účesy, proto mi to neleze, Křivinko.

Žádné komentáře:

Okomentovat