5. 7. 2017

Okolo Ralska na kole: pohodový výšlap s vozejkem

Location: Hamr na Jezeře, Česko
V rámci pobytu v Sekalově jurtě na začátku července 2017 jsme se rozhodli zapojit i kola. Koneckonců klacek na spojení bicyklu a čůriota se nám válel zatím bez využití doma. Trasu za nás vyřešily prima stránky vylety-zabava.cz - vybrali jsme si trasu okolo Ralska, která vedla buď po cyklostezkách, nebo po málo frekventovaných silnicích a 30 km se zdálo být akorát pro nás i pro JayKaye.

Na trasu jsme se vydali 5.7.2017 ze Hamru na Jezeře, kde jsme se napojili na cyklostezku Ploučnice, kudy jsme jeli už loni. Až k vodnímu vleku ve Stráži p/R jsme trasu znali. Pak se jede ještě asi 1 km po separátní cyklostezce, dále až do Novin p/R se jede po silnici na pruhu vyhrazeném pro cyklisty. Krátce koukneme k Průrvě Ploučnice, kterou známe z Ranpovejch velikonočních Ploučnic (tradičně mimo Velikonoce).

Z Novin p/R se už jede po silnici na Srní Potok, přes Vranov (výstup na Juliinu vyhlídku vynecháváme) na východní okraj Mimoně a odtud přes bývalý vojenský prostor Ralsko zpátky do Hamru n/J. Hlavička jela zkraje výletu na těžké převody a řehtala se mi, že šlapu frekvenčně - s vozejkem v zádech to ale asi jinak nejde. Nakonec frekvence zvítězila nad silou a koncem trasy jsem se začal Hlávce ukazovat záda, i když na začátku tomu bylo jinak.

Cyklotrasu jsme projeli na jeden zátah, i když byly připraveny pauzy pro JayKaye a ev. tripy na zříceniny Stohánek nebo Děvín. V Hamru si Hlavička dala jetej kuřecí steak (vrátili jsme), poseděli jsme chvíli na zdejší parádní pláži a zmizli jsme zpátky do mongolskýho stanu.  

Text a foto: Papouš

Cyklostezka Ploučnice ve Stráži p/R.
Za Stráží je pro cyklisty vyhrazen pruh podél silnice.
Hlavička zatím sedlá archivního Olprana s rámem z plné litiny.
Funny cedule u Průrvy Ploučnice.
S lodí jsem tu byl x-krát, na kole poprvé.
Daňci na farmě v Srním Potoce.
Výhledy od Mimoně na Bezděz.
Nová asfaltka mezi Mimoní a Novým Dvorem.
Ralsko od jihu a Alfréd Bejček.
Jeden z novodvorských rybníků ve vojenském prostoru Ralsko.
Zídka, kde si Rusáci za bolševika trénovali psaní a střelbu.
Pomník tragické nehody, při níž pod hradem Stohánek zahynul 16.8.1950 generálmajor Antonín Sochor. Wiki spekuluje o atentátu. Sochor byl echt voják a na východní frontě se účastnil řady bojů, mj. i na Dukle. Jeho jednotka dostala jako jedna z prvních ikonické samopaly Špagin (ten s kulatym zásobníkem). Kdysi jsem jeden takovej míval doma - zápůjčka od ústeckého historika Krska.  
Foto z nehody - v autě vlevo seděl Sochor.
Dřevěná socha kance u sídla Vojenských lesů v Hamru na Jezeře.
Na hospody v Hamru máme smůlu - v hospodě u hráze vařej prefabrikovaný blafy, v tomhle kiosku u pláže udělali Hlavičce zkažený kuře.


Žádné komentáře:

Okomentovat