15. 4. 2022

Nabušený okruh u České Kamenice - 4 vyhlídky, 4 vily, mlýnky a kaple s ambitem. Vše na pouhých 4 km

Location: Česká Kamenice, Česko

Jen 4 km okruh, ale nabušenej od začátku až do konce atrakcema - procházka nad Českou Kamenicí je vážně luxus. S Hlavičkou a JayKayem jsme se sem vydali odpoledne na Velký pátek 15.4.2022. Nejprve jsme poobědvali pizzu v českokamenickém pivovaru Kotouč, kde vaří velmi obstojné pivo. Pak jsme zaparkovali u místního koupaliště a dali se po žluté k prvnímu překvapení - Park miniatur Mlýnky. 

Modely mlýnků tu postavil už před první světovou válkou místní truhlář Anton Gampe, po jeho smrti v roce 1941 park zanikl. Loni tu radnice atrakce obnovila - jsou tu železobetonové domky, dvě vodní kola a umělé jezírko. Na větvích kolem visí nejrůznější figurky dubánků. Zkoušim natočit video v ruštině pro ukrajinskou rodinku, která je na návštěvě u mé rodinky v metropoli. Jde to ztuha.

Pak žlutá stoupá kolem nového altánu až k vyhlídce Žába, ze které není nic vidět. Vůbec to ale nevadí, prostoru k výhledům bude ještě po cestě dost. Hned po pár metrech je tu pískovcové souvěží Ponorka, kde je vyhlídka, na níž vede i pár lezeckých cest zajištěných kruhem a borháky. O 400 m dál je pak další vyhlídka Tell Platte.

Co by kamenem dohodil, je Skalní kaple Nejsvětější trojice a další nový altán (!) Za dalších 300 m je pak křížová cesta v místě zvaném Bratrské oltáře. Tady je JayKayův oblíbenec píchlej Ježíšek, při vysvětlování, co je na jednotlivejch zastaveních křížové cesty ovšem sekretariátu dochází dech. JayKay nařizuje obslužnému personálu biblická studia.

Od oltářů se cesta zvedá ke skále, kolem který 30 let jen projíždím a kde jsem nikdá nebyl - čedičová Jehla. Čumim! Jehla zdaleka není jen jeden vršek, ale několik vrcholů, kam vedou i nějaký cesty - hlavně od Němčíků. Tu a tam nějakej borhák, šutr proměnlivé kvality, zajímavý.

Skutálíme se v serpentýnách do města a ještě nekončíme. Na kraji Kamenice míjíme pozůstatek stožáru střeleckého terče. Mohli bychom ze značky uhnout a jít rovnou pro auto, to by ale byla velká chyba. Minuli bychom totiž tři secesní vily architekta Josefa Weinolta

Jsme trochu promrzlí, ale ještě se nám nechce končit - před návštěvou knajpy v barokním špitále, chceme s JayKayem prozkoumat Poutní kapli Narození Panny Marie s ambitem (!). Bihužel zavřeno. Nevadí, po luxusním kaldounu a kulajdě ve špitále si dáváme aspoň průjezd kolem místní funkcionalistické Nožičkovy vily v ulici Na vyhlídce.

Vejlet-štěk sice, ale furt někde něco těkalo a tepalo, byl jsem jak na jehlách a hlasitě jsem pokřikoval. Tak se pozná, že se mi to líbí.

Už jsem to psal někde vedle - letošní Velikonoce jsme si s JayKayem nabouchali zábavou.

Žáby.

Park miniatur Mlýnky.

Dubánci.

Pueblo v Mlýnkách.

Altán nad Mlýnky.

Vyhlídka Žába.

Vyhlídka Ponorka.

Hlavička a JayKay na Ponorce.

Vyhlídka na Kamenici.

Mostky na vyhlídce Ponorka.

Plotna s kruhem na vyhlídku Ponorka.

Skalní kaple a další altán.

Cestou k Bratrským oltářům.

Jedno ze zastavení poutní cesty na Bratrských oltářích.

JayKay s Hlavičkou stoupají na Jehlu.

Vyhlídka z čedičové Jehly.

Pozůstatek stožáru střeleckého terče.

Secesní vila Franze Matzkeho od architekta Josefa Weinolta.

Secesní vila Heide od architekta Josefa Weinolta.

Secesní vila čp. 513 od architekta Josefa Weinolta.

Poutní kaple Nejsvětější trojice s ambitem (!). Hidden gem mimo hlavní trasy!

Vrchnostenský špitál v České Kamenici ukrývá velmi dobrou, byť ne nejlevnější hospodu. Interiér je velmi epesní.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat