10. 4. 2022

Pětadvacetiletý Jan Letzel ozdobil Mšené-Lázně secesním pavilonem, proslavil jej dům v Hirošimě

Location: Mšené-lázně, Česko

Suneme si to v neděli 10.4.2022 s JayKayem a Hlavičkou z dinosaurů od pražskýho letiště, jedeme po okreskách směrem na Mšené-Lázně. Vzpomenu si, že tam je nějaká secesní perníková chaloupka, kterou navrhoval architekt, jehož barák v Hirošimě přežil atomovku. Jak mi přišla na mysl ta perníková chaloupka, stočil jsem řeč na dílo Dušana Jurkoviče a oblažoval posádku Fabie Camper pindama o Pustevnách a jiných jeho stavbách. Mno, mírná netrefa. Secesní pavilon Dvorana v Mšeném-Lázních Jurkovič nestavěl - byl to ve skutečnosti architekt Jan Letzel.

Jan Letzel (*1880, Náchod) byl žákem proslulého architekta Jana Kotěry na VŠUP v Praze. Dvoranu projektoval Letzel ve svých 25 (!) letech a je to jedna z jeho mála staveb v Čechách. Valnou část (1907 - 1920) své kariéry totiž strávil v Japonsku, kde v Jokohamě, Hirošimě a Tokiu vyprojektoval několik staveb. Zejména pak budovu slavného Průmyslového paláce v Hirošimě, jejíž železobetonová konstrukce přečkala atomový výbuch v dubnu roku 1945 a je tam uchována jako válečný památník.

Ve Mšeném-Lázních se Letzel podílel na návrhu dalšího secesního objektu Villa Kyselka, v Praze pak pracoval na výzdobě fasády a interiérů hotelu Evropa na Václavském náměstí. Letzelovy architektonické realizace v Japonsku vtipně přibližuje David Vávra v Šumných místech. Pavilon Dvorana se pak probírá v Šumných Lounech, který jsem na netu nenašel. 

Text a foto: Papouš

Letzelova perníková chaloupka ve Mšeném-Lázních - pavilon Dvorana.

Hlavní budova má v každém rohu přístavek (napočítal jsem, že je to devítistěn).

Secesní vchod do Dvorany.

Moudro vlevo od dveří.

Sgrafito vpravo od dveří.

Hlavní sál je víceúčelový - nyní jídelna, jindy taneční parket.

V jednom z přístavků sídlí restaurant, v dalším pak herna a další atrakce.

Sousední léčebna Praděd.

Pavilon Dvorana postavil Jan Letzel, když mu bylo 25 let.

Hlavička krmí JayKaye v restauraci pavilonu Dvorana. Architectus si dopřává hermelínu s hranolkama.

Při rekonstrukci hlavního sálu byla objevena malba páva Viktora Olivy.


Žádné komentáře:

Okomentovat