28. 9. 2022

Technische Sammlungen v Drážďanech: zajímavej matfyz a další vědy + rozhledna na střeše

Location: Technische Sammlungen, Dresden, Německo

Expozice Technische Sammlungen v Drážďanech je něco jako IQ Landia v Liberci, resp. další IQ parky - hravej matfyz a jiný vědy. S JayKayem a Hlavičkou jsme sem zajeli ve středu 28.9.2022. Na JayKaye asi brzy, ale mně to dalo zpětnou vazbu, že se budu muset před další návštěvou podívat, jak se ty jevy jmenujou a jak fungujou. Barabizna, kde Technické sbírky sídlí, má na střeše zajímavou rozhlednu, z níž je vidět až na stolové hory Labských pískovců. Gastrofinále obstarala návštěva rybího mekáče Nordsee, bez níž se pomalu žádná návštěva Drážďan neobejde.

Budova Technische Sammlungen Dresden s vrcholovou rozhledničkou.

JayKay na výstavě foťáků.

Hlavička čeká, až jí z gravírovačky vypadne kovová podložka s nápisem Hlavicka. Ano, máme i podložky s nápisem JayKay a Papousek.

Fotbálek. Žádná lopta, jen laserovej paprsek a zrcadýlka. Kdo posvítí druhýmu do svatyně, dal gól.

Zařízení na ukázku Chladniho obrazců - na tenkou kovovou desku se nasype písek. Když je deska vystavena vibracím, např. při hře smyčcem o kraj desky, písek se přesouvá na místa, kde nejsou žádné kmity a vibrace a vytváří Chladniho obrazce. Názorně to vypadá TAKTO.

JayKay mastí údajně nejstarší computerovou hru na světě Atari Pong z roku 1972.

Na sálových počítačích EC (což se čte ES, protože je to azbukou Jedinaja sistěma = Jednotný systém) programovala v 80. letech 20. století JayKayova pražská babi Dáša. Strojek zabral celé patro mrakodrapu Léčiva v pražských Dolních Měcholupech.

Jeden kousek parádní sorely pro kunsthistorika Jana Veselého z Teplic. Čtyři z mládežnické brigády Albert Einstein u Robotronu 300. Autor Paul Michaelis (1914 - 2005), olej na plátně, 1969. 

Jeden kousek pro pana Supa z Děčína - jeden Macintosh i s futrálem.

Ve všem hledej křemík.

Schůdky na rozhlednu.

Vlhu pestrou mám v oblibě, napsal jsem o ni i poemu. Proč byla vystavena v Technische Sammlungen, netušim, uniklo. Ale byla to, myslim, nějaká ekoexpozice.

Z rozhledničky na budově Technische Sammlungen Dresden byly parádně vidět stolové hory Labských pískovců.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat