3. 9. 2022

Rázná hrázná zavelela k prohlídce střev Flájské přehrady. Je to podzemní katedrála

Location: Fláje, Česko

Návštěva střev Flájské přehrady na Mostecku zářila v Bucket Listu jako žlutá sedm (= nebyls tam, musíš tam jet, protože to chceš vidět) už léta. Nakonec povel k návštěvě vydala Hlavatka - Zubatka, která vyslídila, že v sobotu 3.9.2022 je na Flájích Den otevřených dveří. Proměnu matičky z módu Neodbytná bytná do módu Rázná hrázná nadšeně přivítal sekretariát i palyzovec JayKay Hrázus. Fláje jsou superzajímavý!

Fláje jsou totiž jediná pilířová přehrada v Česku a jedna z mála v Evropě. Začala se stavět v padesátých letech, kdy byl nedostatek cimentu. Solidní žulové podloží dovolilo stavitelům opřít hráz o 35 pilířů a ušetřit tak třetinu betonu. Vnitřky pilířů jsou tak duté a vytvářejí v hrázi kaverny katedrálních rozměrů. Je to fakt mela. Druhou zajímavostí je pak 5km štola, kterou bylo nutné prorazit skrz Krušné hory, aby voda tekla na českou stranu pohoří. Více např. ZDE.

Vnitřek jsme s JayKayem pojali jako velkou kochačku, pozorovali jsme náteky krápníků, užívali si zvukových možností kaveren a zkoušeli notovat operní árie nebo si hrát s ozvěnou. Tím jsme paničku trochu srali, ale ne pokaždý je nutný poslouchat všechny ty nudný údaje o rozměrech (daj se dogooglit), ale pojmout to mírně na ležéra. Když jsme vylezli z hráze, sjeli jsme se kouknout na dřevěnej Kirchlein do Českýho Jiřetína, což je další místní krasavec.

Pak to ještě bylo těhotný nějakou třešničkou na dortíku s hutným Spassfaktorem. Vytasíme s JayKayem bobovku v saském Seiffenu, kde už šéditel figuroval v legendárním programu Bábovka - Voňavka. Líbilo se a navíc furt jezděj za 2,50 €/jízda.

Vlez do Flájské přehrady.

Hráz má bez půl metru pade.

V první z mnoha kaveren, které se jsou vlastně vnitřky pilířů hráze.

Krápník, který v hrázi vznikl vymýváním vápenatých sloučenin z betonu.

JayKay s krápníkem.

Schůdky na dno kaverny.

Hlavatka Zubatka aka Rázná hrázná.

Pilířový blok.

Pilířový blok.

Tufa tak za 9a+.

V hrázi se měří hafo údajů, např. teploty, průsaky...

...pohyby kyvadel, aby se vědělo, zda se hráz chová způsobně.

Zase krápníky.

Ve flájské kaverně.

Hlávka (vlevo) pozoruje olbřímí rozměry vodní katedrály. S JayKayem jsme je prozkoumávali i zpěvem, což se nelíbilo.

Industrial.

Jak se stavělo.

Krápník.

Je záhadou, že se nu netočila nějaká bondovka. Ty prostory si vo to přímo řikaj. Po akční scéně uvnitř přehrady by mohla následovat honička na lyžích - jako např. ZDE

Schodiště na hráz.

Fláje.

JayKay a infocentrum.

Nějakej špuntík, resp. čočka = uzávěr nátoku potrubí do spodních výpustí.

Dřevěný kostel v Českém Jiřetíně, původně stával v obci Fláje.

Skiareál v Českím Jiřetíně. Letos neměli moc sněhu, tak zkusíme v následující svetříkové sezoně.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat