23. 8. 2020

Program Bábovka & Voňavka: Klíny vs. Seiffen. Sasové vycházejí lépe.

Location: Klíny, Česko

V neděli 23.8.2020 jsme s JayKayem vyrazili na combo dvou bobových drah v Krušnohoří - v Klínech na Mostecku a v Seiffenu v Sasku. Vzdálenost mezi oběma místy je pouhých 11 km. V polovině srpna jsme totiž na Dolní Moravě v Čechách vyzkoušeli cestu lanovkou a následný sjezd po nejdelší bobové dráze v ČR. Ředitele Neutral Riders to zaujalo a zadal backofficovi připravu dalších podobných výprav. Formát Bobovka & Lanovka si pak upravil na Bábovka & Voňavka.

Kolem komína sekretariátu je Bábovka & Voňavka poměrně úzkej profil, takže jsme museli zajet 50 km do krušnohorského Aspenu - na Klíny. Recenze před místní bobovou drahou varovaly - čekací doba jak prase - boby startují po minutovém intervalu, takže i nevinně vypadající fronta je horor, cena nevlídná - 900 m = 150 CZK/jízda. A bylo to tak - dráha jede po nadzemní koleji a je divná, hodinu jsme stáli jak trubky na slunci. Jenže je tu ta lanovka (jede kreténsky pomalu), takže jsme jednu obligátní jízdu museli dát. Never more.

Hospodu tu ale maj slušnou, takže jsme po bábovce - voňavce zapluli na svíčkovou. Navíc tu nedávno otevřeli pivovárek a Sekretářka musela ochutnat jeho produkci - nejlepší je bikerský pivo, to sedlo jak prdel na hrnec. I ostatní modely byly poživatelné, ale tenhle vyčuhoval.

Po o se přihnaly mraky a začalo pršet, tak jsem váhal, jestli se přes čáru do Seiffenu vůbec vypravit. Naštěstí od doby, co existují neutrály, mají všechny výlety flow jak prase. Prostě dřívější přesuny z A do B už nejsou jen pouhými přesuny, ale neutral huntingem. Takže jsme déšť proložili monstříkem Bábovka - voňavka za 17,4 km. 

V mezičase přestalo chcát, takže jsme se vyhrabali na kopec do Seiffenu. Místní bábovka je plechový koryto s volně loženou károu. Měli jsme timing jak prase. Strejda bábovka zrovna usednul do bobu, s sebou obří gumovou stěrku v profilu koryta. Dráhu stáhnul z vody a šlo se na to. Dali jsme s JayKayem pět hustejch jízd, na mírně navlhlý dráze to házelo pěkný šmíry, jedna jízda 700 m = 3 €.

K tomu super terasovitý hřiště s mega atrakcema a hospoda s modelovou železnicí, která rozváží jídlo! Něco jako osobní vlak z Vizovic v Kulovém blesku. Příště dlabem na předraženej a pomalej Aspen a jedem rovnou na Seiffen, kde je navíc muzeum hraček a tuna dřevodílen, kde je vyrábějí. 

Sedlo to celý dobře. No nic, jdu dumat o dalších alternativách programu Bábovka & Voňavka.... Kdo má nápad, může se svěřit pod tento text nebo na FB. Gracias.

Klíny a fronta na bobovku. Tohle je tak na 40 minut.

Boby startují po minutě a tady vznikají prostoje. Možná je to taky dáno i tím, že místní lanovka jezdí jak šnek.

JayKay ladí posez.

Jooo, jdem konečně na to!

Závěr dráhy nad dolní stanicí lanovky. Zdejší sjezdovka má takovej prapodivnej profil - nahoře idiotka, pak zlom a ledovatej hank na konec.

Klíny jsou nabitý atrakcema. Kromě bobovky tu mají i bikepark - tohle je část modrýho trailu. V čase zápisu (29.12.2020) zrovna vyšlo o místních lajnách video od Trail Huntera s ne úplně lichotivým hodnocením. Kromě toho je tu i outdoor a indoor lezecká stěna, nově i monstr ziplajna (Hlávka už má voucher), hospoda s minipivovarem.

Bobovka je jednokolejná.

Průřez tvorbou pivovaru na Klínech. Ten levej cyklista byl gut.

JayKay byl po sjezdu jak jelen v zimě a bůhvíproč lízal sůl.

Začátek bobovky v Seiffenu.

Vláčky, co rozvážej po hospodě jídlo.

Trať vede po obvodu knajpy. Koupili jsme si džusík, aby nám pani vláček pustila.

Vedle je ještě baráček s modelovou železnicí.

Z dřevěné kuličkové dráhy byl JayKay hin a strávil u ní asi 20 minut. Dobrej tip na dárek k Vánocům, už máme nějakou čínskou plasťačku.

Hřiště, co kopíruje bobovku, má terasovitý charakter a je to pecka. První etáž je pískoviště s bagrem.

Druhá terasa hřiště a vrak lodi. Měl i palubní telefon.

U vraku je i ráhnoví a plošina pro hlídku.

Třetí etáž a hrádek. Vypadá obyčejně, ale má i podzemní chodby.

Bobovka v Seiffenu je 700 m dlouhá.

Houpačku na čtvrté etáži jsme radši vynechali, byla taková větší.

Pátá terasa a orígo emerickej neutralizační truck ve dřevě. Hustota všech hustot.

Volant a pedály included.

Na pětce je i kreativní dílnička.

V nákladní části měl truck trampošku. "Hoď mi na telefonu Armina van Buurena a Gigi D´Agostina, Já si skočim."

Pohled na truck shora. Vpravo krytá kreativní dílnička. Masakr.

Šestá etáž je ve znamení klouzačky.

A už to valí dolu.

Šestá etáž se skluzavkou. Počasí se pak zase zvrtlo, ale podle radaru jsme si to natajmovali tak, že jsme k autu dorazili akorát, když spustil déšť. Pak jsme ještě slupli dva neutrály a alou dom.

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat