13. 8. 2020

Restday Big Crash a krátký výlet za bludnými balvany

Location: Velká Kraš, Česko

Vejpravy s JayKayem jsme dřívějc dost programově hrotili - dopo program, vodpo program, suchá varianta, mokrá varianta (jakože prší, tak nějakej indoor) - prostě jsme měli snahu atrakce v dané lokalitě vytěžit, co to šlo. Postupem času ale od tohoto druhu konzumerismu upouštíme, den má jeden highlight a šlus. A někdy v půlce tejdenního tripu dáváme totální restday, celodenní válečku u vody, kdy se ředitel brodí a plácá bábovičky a sekretářka si zaleze pod slunečník, lemtá pivo a kouká, jak si pan ředitel počíná. Při letošních dvou výpravách - Expedici Azbest 2020 po Slovácku a Kapustňák Tripu 2020 po Dolním Slezsku a Rychlebech - jsme to přesně takhle udělali a je to boží.

Při Azbestovi v červenci/srpnu 2020 jsme to zaťápli na koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku, ale o tom jindy. U Kapustňáka v srpnu 2020 jsme postupně sestřelili Bludné skály, zlatý důl ve Zlotym Stoku a Zoo Wroclaw a pak musel přijít restday, abychom to všechno vstřebali, zpomalili, dali piánko, spočinuli. Popisovat samostatně válení se u rybníka by nedávalo moc smysl, jenže my jsme i v rámci restdaye absolvovali jeden hodně dobrej highlightek.

Suneme si to z Polandu, přeskočíme čáru u města Javorník na Jesenicku, kempík s bazénem vyhlídlej, pohoda. Dědek v kempu chce ale neslýchanejch 400 vočí, což bych asi i nějak vydejchal, ale na dotaz, jestli má studený pivo, kroutí hlavou. Pán se asi posral. Sice už má vyplněný všechny naše nacionále v kompu, kam to klapal asi půl hodiny, ale jako zodpovědnej sekretářka mu musim dát červenou kartu. Snesu leccos, ale tohle ne. Takže přesun.

Další kemp je ve Velké Kraši u Vidnavy asi 15 km odtud. Přijíždíme do chatkové osady Habina, ale prej už to tu nefunguje a že máme jet na koupaliště a zakempit tam. A bylo to to nejlepší, co se nám mohlo stát. Nádherný retro koupaliště s obří zastřešenou terasou, ceny mírné, teplá sprška k dispo. Majitel hned na první dobrou potyká, je to tu friendly. Dáme pivo, JayKay honí žáby, co se schovávají ve spárách přilehlé budovy. Je jasný, že tu strávíme i další noc a zejtra dáme lehárko.

A jak řekli, tak udělali. Ředitel nastoupil na devítku ráno do bazénu s umělohmotnou stříkačkou, kterou s velkou chutí kropil rekreanty, a v sedum večír jsem ho za velkýho řevu musel z bazénu vylovit. Ovšem v půli dne JayKay vylez s brouzdaliště a povídá: "Chápu, že by ses tu povaloval jak vepř celej den, ale nachystej mi tříkolku a následuj mě. Bolet to nebude a trochu se dovzděláš," zavelel hlavní geolog.

A vopravdu. Jen asi 300 m od kempu, kousek od soutoku říčky Vidnávky a Černého potoka je v plenéru expozice bludných balvanů, které sem ve čtvrtohorách přinesl ledovec ze Skandinávie. "Ten příměr už jsem jednou použil, ale neva. Kdybychom tu měli barák, tak můžeš mít na skalce stejný šutre jako moje pratetička v Dalarně ve Švédsku, když tam druhdy pobývala. Autem je to 2.000 km. Nepřijde ti to jako bizár, fotře?"

Kolem Vidnavy je údajně nejvíc bludných kamenů u nás a místní kolekci shromáždili mezi 2000 - 2005. Je to pastva pro oči pro toho, kdo tu krásu chce vidět a není povrchní. Taky je dobrý, že si na jednom místě člověk osahá různé horniny od žuly po pískovec, posoudí frikci a členitost. JayKay už se ve věci bludnejch balvanů stává zkušenej matador - po Findlingsparku Nochten je to již druhá navštívená lokalita! 

A zatímco Nochten máme zafixovanej hlavně ve spojitosti s bruslemi u Lužických jezer, tenhle kraj je protkanej MTB trailama. A na ty v dalších sezonách po úplném přechodu z trajku na bajk určitě zavítáme. Je jich tu tuna na CZ i PL straně... Kolem koupáku zrovna vede jeden kindertrail.

Po šutráčcích jsme se ještě krátce courli po vesnici, pak zas macerování v bazénku, večír pivánko s lokálama (a to je pro lufta nejzajímavější, když tě vezmou mezi sebe). Prostě velmi veľká silná pohodka, jak říká můj oblíbenej youtuber Rado z kanálu VanLife FreeSpirit. Je dobrý mít program, ale vobčas nějakej neprogram s findlingama taky bodne. Jo, a tenhle kraj je boží!

Poťouchlost v JayKayově tváři a stříkačka v jeho rukou signalizuje nekalé úmysly. Postříkal všechny, co šli kolem. Koupaliště ve Velké Kraši. 

JayKay právě sesednul z trajku a vydal se na prohlídku expozice bludných balvanů ve Velké Kraši.

Takhle je sem naskládali.

Nejtěžší má přes dvě tuny.

Červenej pískovec ze Skandinávie.

Pani koukala divně na nahatýho chlapečka v doprovodu muže s ledvinkou, ale fotku nám udělala.

Hrubozrnná žula, patrně z jižního Švédska (píšou na infonástěnce).

Grönklittský porfyrit z kraje Dalarna ve Švédsku.

Migmatit se sillimanitem je Jágr 68.

Chvíle rozjímání na pestrobarevných kamenech.

Vedle je i praktický přístřešek.

Vidnávka po proudu...
...a proti proudu. Kdyby se napila deště, slušelo by to naa ní i loďce. Podle pádlera Vojty Brádleho to je pěkný.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat