11. 8. 2020

Zloty Stok: Ve zlatém dole s mašinkou a loďkou dráždil JayKay alchymistu. Čáryfuk ovšem zvítězil

Location: Złoty Stok, Polsko

Zloty Stok jsme do programu Kapustňák Tripu 2020 zařadili kvůli zlatému dolu s funkční mašinkou a s možností podzemní plavby lodí. Místní doly s 300 km důlních chodeb zažily nejlepší časy v 16. století, kdy místní výroba pokrývala 8 % evropské výroby zlata. Po třicetileté válce se tu začal těžit i arsenik. Zlato se tu dobývalo do roku 1962. V úterý 11.8.2020 jsme se sem s JayKayem vypravili.

Prohlídky tu nabízejí i v češtině, což je dáno i polohou města na PL/CZ hranici. Na samotném zlatém dole by toho nebylo asi moc co k vidění, takže expozice je zpestřena diorámatem s průběhem těžby, výstavkou šmuků z kočičího zlata, skluzavkou, místností s cáry vaty a UV zářivkami a tak. 

JayKay rychle zdomácněl a začal se sápat do zákulisních prostor, kam nebyl přístup. Takhle se bez bázně a hany vydal na průzkum zákulisí alchymistovy laboratoře. Docela mě to překvapilo, páč to byla díra černá. V díře samozřejmě seděl onen čáryfuk, kterej drzouna za jeho strašného pištění rychle vypráskal. Účastníci prohlídky lehli smíchy.

Mašinka dobrá, ale krátká, loď v době naší návštěvy nepremávala. Něco jsme pojedli v místní hospodě a vydali se směrem - který jsme vymysleli až v průběhu výpravy - do Zoo Wroclaw.

Camping nad stawami sliboval koupel v rybníku uvnitř areálu. Z rybníku v obci Blotnica u Zloteho Stoku se vyklubaly chovné sádky se zákazem koupání, chlap neměl studený pivo a jako bonus nám nabídnul teplej malinovej nealkoholickej rádler...

Zloty Stok je nejstarší hornicko-hutnický komplex v Polsku, těžilo se tu od 10. století. Rubalo se tu zlato a později arzénové rudy.

Pružina musela bejt.

Průzkum důlního stroje.

Gertudina štola. V Česku tou dobou bez roušek skrz covid, v Polsku v dole byly obligatory.

Sv. Kryštof je patronem horníků a řidičů (a dalších). Ten mladej na rameni je Ježíšek.

Model dolu se trochu blejskal.

Šutr se zlatonosnou rudou.

Zlato, asi kočičí.

Cihly. Trochu kolotočářský, no.

Nějaký UV.

Skluzavka je oblíbená důlní atrakce.

Nápisy z let minulých, některé i vtipné.

Lom pro outdoorové kratochvíle.

Jedna ze štol.

Podzemní wasserfall.

JayKay nastupuje na mašinku.

Mašinka se líbila.


Čerpání důlních vod.

Hasiči šli do štoly pro někoho s nevolností.

Na konci dne jsme dorazili do kempu Forteca v Uciechowě. Majitel byl Holendr, takže měl normální pivo a normální jídlo. Kemp jsme objeli na trajku...

... a narazili na plážku u rybníčka, kde jsme se vycachtali. Další den jsme pak vedli nápor na wroclawskou zoo.


Foto a text: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat