12. 8. 2020

Zoo Wroclaw je pecka: megaakvárka v Afrykariu i papající kapustňáci

Location: Wrocław, Polsko

Původně jsme Kapustňák Trip 2020 chtěli jen tak nechat šolichat podél česko-polské hranice, ale u jednoho stojanu s propagačními turistickými letáky (kterej pokaždý vyrabujeme, abychom si doplnili Bucket List) jsme kápli na reklamu na Zoo Wroclaw. Cesta už představovala solidní zajížďku do PL vnitrozemí po PL silnicích - kilo tam a kilo nazpátek, tak jsem hledal důvod, proč se do Vratislavi vydat. Přeci jen už těch zoo máme pár sjetejch (někdy si vyčítám, že si tim trapně usnadňuju život) a vidět poněkolikátý furt stejnou zvěř - lemur / nějaká mangusta / koza kamerunská / velbloud / plus něco bonusovýho z Afriky - no, nevim. 

Načež koukám a Zoo Breslau je v tý pruský části Polska, takže Skopčáci tomu dali ten správnej velkoněmeckej grunt + Poláci mají taky mentalitu velkýho národa a nebojej se toho = pátá nejnavštěvovanější zoozahrada v Evropě, hmm. A před časem otevřeli Afrykarium - expozici s obřími akvárky - a taky chovají - JayKayi, se podrž - kapustňáky! Schedule s timetablem hnedka doznaly změn a Wroclaw byla promptně zařazena do trip listu na středu 12.8.2021.

Afrykarium je fakt pavilon jak prase, zvenčí to připomíná nějakej logistickej hub, co jsou u dálnic. Akvárka jsou dimenzovaný jako středně velký rybníky, hluboký snad pět metrů. No a ty manatees jsou výborný, takový langzámové, jedinejma dvěma pacičkama, co maj k dispo, si přidržujou stébla nějaký kukuřice, nebo co to je, a tu pomalonku baštěj. Pak maj jen zadní ploutev a jinak nic. Ťuťuňuňu, už tu slintám jak na mimibazaru, snad se to mýmu mimískovi líbilo, viď Džejkejku.

Samozřejmě jsme si chtěli koupit magnet s kapustňákem. Poláky znám jako vynikající obchodníky, co by prodali i vlastní babičku, ale absenci normálního nerozbitnýho a vomyvatelnýho magnetu s kapustňákem, největší atrakcí wroclawský zahrady, fakt nechápu. Voběhli jsme hafo prodejních míst a snad nějakýho kapustňáka měli, ale byl z gypsu. JayKay si přitom s magnetama fest hraje, přesouvá je z místa na místo, takže vod nich vyžadujeme, aby byl heavy duty durable rock solid. Takže v tomto ohledu propadák.

Zbytek zoo je takovej omšelejší, ale kvůli Afrykariu stojí do Vratislavi zajet. To je fakt pecka!

Tenhle vzhledem logistickej terminál je srdce zoo ve Wroclawi - pavilon Afrykarium v olbřímími akvárky a bazény pro ryby, hrochy, lachtany, tučňáky a KAPUSTŇÁKY! To se musí vidět, zbytek ani moc ne.

Třeba sousední výběh pštrosů působil tak trochu zbídačeným dojmem.

O prázdninách 2020 byly roušky v Dolním Slezsku obligatory. Zatímco u nás byla uvolněná atmosféra, ve vestibulu Afrykaria nebyla s paní uvaděčkou žádná debata - buď rouška, nebo odchod. Roušku měli za 25 zlatek. 

Kanic obrovský je postupný hermafrodit - rodí se jako samice, ale teprve po dosažení určité velikosti se mění v samce.

Rejnok. I žraloky tu mají.

JayKay už má na valašce pár zářezů z návštěvy akvárek. Šak na tom taky makáme.

Ryba.

Další rebe.

Hrošíci.

Podvodní tunel v akváriu tohoto významu nesmí of course chybět.

OK, tučňáka brýlového samozřejmě poznávám, máme je v Ústí, povídá JayKay. Ale tento bazén za Ústím poněkud pokulhává - je asi tisíckrát větší.

Další brejloun.

Perutýn / perutín. Grammar nazis mohou komentovat níže, osobně v tom nemám jasno.

Lachtanní výběh je taky slušně velkej.

Kapustňák senegalský se pase na nějakym býlí. Tyhle sirény chová jen pár zoo na světě. Vůbec proto nechápu ten naprosto nicotnej merch a propagaci, kterej kapustňákům Poláci dávaj. Jak je, kurva, možný že v celý zoo je ke koupi jedinej magnet s kapustňákem? To zvíře má viset na všech rozích, širokodaleko nic takovýho k vidění neni.

Afrykarium je mega barabizna - na dýlku má 160 m a na šířku 55 m. Na stavbě za miliardu CZK dělalo 700 lidí ve třech směnách. Je to fakt mega.

Kapustňáci shora. Ten mladej je možná ten samej jako na pěkném porodním videu.

Zubři.

Okapi.

Štětkoun africký. Známe ze Dvora Králové

Místní vydra má kromě bazénu i tunýlek na hraní.

Stonefish aka Steinfisch alias szkaradnica vulgo odranec pravý

Zahrabe se do písku, pak na ní šlápneš, napíchneš se na hřbetní ploutev, v níž je jed způsobující rozpad tkáně, ochrnutí až srdeční zástavu. Zavrká na to údajně 20 lidí ročně.

Varan komodský I.

Varan komodský II.

Krokouš.

Varan filipínský.

Dracena guyanská.

Krokouš.

JayKay se do kampaně na záchranu opocí moc nehrnul...

...ale měl se čile ke zrekvírování týhle kárky. Nakonec jsme našli jednu bez dozoru, tak jsme si ji vypůjčili. To bylo radosti.

Jeden z prvních objektů ve wroclawské zoo je domek pro bobry a nutrie. K tomuto účelu slouží dodnes.

Slon africký.

Hipoczysciciel je jedním z cca 600 trpaslíků, které najdete po celé Wroclawi. První se tu objevili v roce 2005.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat