10. 8. 2020

Bludné skály aneb na pomfritech s papouškem

Do skalního labyrintu Bludných skal jsem zavítal povrvé v roce 2009 s Leninem. Když jsem v srpnu 2020 plánoval s JayKayem týdenní výpravu ve Fabia Camper po CZ/PL pomezí, jevilo se mi, že by to mohl být prima cíl pro krátký okruh s youngsterem. Vyrazili jsme z Aussigu v neděli 9.8.2020 navečír, bivnuli u potoka v Horní Malé Úpě, ráno jsme pak na PL straně Krkonoš zapsali monstříka Bukowka a přes Broumovský výběžek se proplazili zpátky do Polska. Cestou jsme si ještě u Broumova střihli prcka Nakladatelství Savana

Do Bludných skal jsme se tentokrát dohrabali na mastňáky - zaplatili jsme mýto cca 200 CZK (30 zlatek) za výjezd po horské silnici až na parkoviště ke skalám. Silnice je úzká, takže se jezdí v kolonách a v časových oknech - určité časy jsou pro cestu nahoru, ty ostatní na cestu dolů. Skalky jsou bezva, byť ředitel měl trochu špónu, kterou setřásl až při závěrečné honičce a schovávané ve skalách.

V úterý 11.8.2020 jsme pak plánovali návštěvu zlatého dolu ve Zlotym Stoku, tak jsme ze skal přetraverzovali celé Kladsko až do Campingu nad stawami, který sliboval koupel v rybníku uvnitř areálu. No, z rybníku v obci Blotnica u Zloteho Stoku se vyklubaly chovné sádky se zákazem koupání, chlap neměl studený pivo a jako bonus nám nabídnul teplej malinovej nealkoholickej rádler. Aha, jsme v Polsku.

Tenhle kekel z pekel mě zle nakrknul, sedli jsme do auta a zajeli na nedaleký ranč Sedmý kůň, kde pivo měli (ale neměli k žrádlu nic krom pomfritů). Vyklubala se z toho solidní show - na ranči měli aru araraunu se zastřiženými letkami, kterého jsme s JayKayem krotili a který nám dokonce užíral hranolky. Pták měl slušnej skus a štípal mě do ruky - viz video dole. Ale ve finále měl radost, že se na něj přijeli podívat Papouš a Malej papoušek

Snídaně u jezera Bukowka na PL straně Krkonoš. Koláčky nechci, naval čipsy.

JayKay pozoruje vodní ptactvo na Bukowce.

V roce 2019 jsme zavadili v Broumově o cukrošku na náměstí, 2020 jsme si dali repete. Plus jsme dokoupili kšiltovku a ručník, které ředitelův obslužný personál zapomněl doma.

Placenej dalekohled nepotřebuju, mám svůj. Nová kšiltovka OK, fotře.

Zabouldrujeme. Jdi dolů dělat chytače.

Kasa v Bludných skalách.

Kdo se tě, fotře, prosil, abys mě vysadil na ten šutr?

Výhled na stolové hory.

V labyrintu.

Zase v labyrintu.

Kuří noha.

Vylezli jsme si i na plateau stolové hory. Laybrint je zapuštěn pod jeho povrch.

Tady je to patrnější. 

Některé pasáže jsou dost úzké (s vamplem).


Závěrečná honička v bahnech.


Východ ze skal.

Tohle je zajímavý - hraniční kámen je na hraně stolové hory Bor: vršek je v Polsku, úbočí v Česku.

Ara ararauna na ranči.

JayKay čeká na hranolky.

JayKay přednáší ohařovi o Výmarské republice.

Papouch žere hrany.


JayKay mu je z bezpečnostních důvodů servíroval na klacíku.

 

Text a foto: Papouš



Žádné komentáře:

Okomentovat