8. 11. 2022

Stones, se01ep11: Rošťák Šutrházi nás nasměroval na granáty v agrárních haldičkách na Krušnejch

Jak tu a tam brousim po netu, narazil jsem na webshop s minerály sběratele s nickem Rošťák Šutrházi. No a v rubričce Vše za 99 najednou koukám na Granát v hornině, Bad Gottleuba, Sasko, DE. Sekretářka hnedka zvedlej ze židle. modus žlutá sedum = nebyli jsme tam, musíme tam vyrazit. Vzorek moc pěknej, cena kulantní, nákup schůdnej - ale to bychom se s JayKayem vokradli vo tu přípravnou fázi nad mapou, která je první polovina příběhu, a taky vo to hledání v terénu, což je ta druhá půlka. Navíc - tohle je náš revír, kousek vod komína, takže vejpravka je obligatory.

Fotka ze stránek sutrhazi.cz, která zvedla sekretariát ze židle. Repro: sutrhazi.cz
 ¨
Takže pojďme na přípravnou fázi - potřebovali jsme akci typu poo: teda nabrat JayKaye ve školce, dojet na místo, rychlej lov šutrů a se západem slunce mazat dom. Kouknu na mineralienatlas.de a Bad Gottleuba je na rychlou akci trochu komplikovaná. Ale, kousek od Bad Gottleuby směrem do Česka zachytávám naleziště almandinu, což je nejběžnější granát, na Oelsener Höhe.

Další zastávka Oelsener Höhe, neni vo čom. Repro: mineralienatlas.de

Oelsener Höhe (644 mnm) je placatej vršek na hřebeni Krušnejch, s takovou vyhlídkovou kupičkou s mocným kruhovým výhledem. Když nebudou granáty, aspoň kouknem do kraje. Do akce jdeme s JayKayem v úterý 8.11.2022. Na hřebeni fouká, mládencoj se nechce z auta a gamesí, tak jdu sám. Z parkáče je to ke kupičce 600 m. U kupičky jsou rulový šutry vyvezený z pole, ale tam nic nenacházím.

Nakonec se přesunu k další agrární haldičce kousek od vyhlídky, chvíli buším do šutrů a pak v jednom z nich konečně najdu almandiny. Dá to 4 kousky, největší má asi 4 mm. Almandin is what we are livin for, ha! Droga šutrouspokojení se rozlévá po těle, zpívám si do větru Wish You Were Here od Floydů. Blbý/dobrý je, že se brzy dostaví absťák a budeme muset zase na lov šutrů.

Cestou z parkoviště k Oelsener Höhe (644 mnm) roste pěknej kaštan...

...u něj je smírčí kříž.

Vyhlídková kupička na Oelsener Höhe. Almandiny jsou na agrární haldičce (terminus technicus, čti: šutry, co zemědělci vyházej z pole na kamenitou mez) vpravo od vyhlídkové kupičky. Mně se podařilo nají jeden šutr s almandiny za půl hoďky. Dobrý je, že zemědělci na haldičku pořád přihazujou nový.

Na kupičku vedou schůdky.

Výhled je mocnej, viditelné kopce jsou popsány na cedulích přimontovaných k zábradlí. Pěkná práce.

Největší almandin.

Další kousek z Oelsener Höhe.

Tři chlapci na šutrokomodce (v pozadí vzorek z PX63)

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat