6. 11. 2022

Stones, se01ep10: Výlet do Kytína v Brdech si JayKay zpestřil sběrem hlavonožců v Orthocerovém lůmku

Location: Praha, Česko

V sobotu 5.11.2022 slavil v Práglu devět pětek JayKayův prastrýc Ota a při té příležitosti nám tetička Zuzka nabídla přespávačku s nedělním tripem někam. To JayKay ocenil, protože to skýtalo šanci podružit se s pražskym bratrancem Tomíkem. Jako cíl nedělní výpravy strejda Filous zvolil okruh u Kytína v Brdech. na JZ od metropole. JayKay Mineralogicus hnedle začul, že pojedem kolem Českého krasu a že by z toho mohlo rezultovat nějaký paleo.

Zekretér neprodleně profiltroval Bucket List a ejhle - z 55 záznamů s příznakem paleo na nás ihned vypadnul Orthocerový lůmek! Co kámen, tak zkamenělej hlavonožec. což jsme nasáli z níže uvedeného videa s paleontologem Štěpánem Rakem. Tak jsme naběhli do lůmku a pár orthocerů nabrali na domácí vejstavku. Fakt vděčná lokalita, hledač hnedle skóruje.

Kytín - okruh dobrej, našli jsme poprvé hřib dutonohý, pěkný lesy vůkol. Trip jsme dofinalizovali v Pivovaru Kytín, kde krmě dobrá, pivo výtečné - hlavně double IPA, plus moc pěknej barák. 

Chlapi - JayKay (vlevo) a Tomík - jdou na paleo. Ten hajzlpapír je balení vzorků.

Orthocerový lůmek je tahle kamenitá sjezdovka. Hlavonožec v každém šutru. Nahoře teta Zuzka.

V Othocerovém lůmku se kromě hlavonožců rodu Orthoceras (ta tyčka u žluté šipky) objevují i mlži rodu Cardiolinka aka srdcovka (ta mušle u modré šipky).

Ujko Filous študuje vzdělávací nástěnku.

Hlavonožec orthocera - to čůro.

Tenhle vypadal nejlíp.

Kytín má ve znaku kytí.

Hřib dutonohý aka dutonožka. Pro nás prvonález.

Má dutou nohu, tak proto.

Chlapi pozorujou dalšího krasavce.

Troudnatec pásovaný.

Práce nějakýho dřevožravýho Käfera.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat