4. 11. 2022

Z poo výpravy na Lampertstein se vyklubal parádní trip a JayKayova první dosažená věž!

Location: Rosenthal-Bielatal, Německo

I když máme s JayKayem Bucket List i s filtrem Poo, kterej zahrnuje vejlety s poobědním, resp. spíš pospacím výzdvihem ve školce, někdy je výběr odpoledních aktivit volšovej. Nechce se, témata jsou vyčerpaný, chybí nápad, skoro to spěje až k typicky ženskému neprogramu. Odpo 3.11.2022 jsem se taky drbal za uchem, co neotřelýho ředitelskýmu nachystat. Napadla mě Tisá, pak jsem si vzpomněl, že Pepin dával se synkama nějakej okružík u Cunnersdorfu v Labskejch pískovcích v Sasku.

Cunnersdorf mi přišel na odpolední štěk trochu z ruky, ale do voka mi padla žlutá smyčka u obce Bielatal s pěkným vyhlídkovým finále na skále Lampertstein. Mileage 3,8 km, na obloze zoncna a švestka, ideál. Z pěknýho parkingu asi 500 m mírně do kopečka a pak víceméně po rovince.

Po stoupáčku zvědavec JayKay zmerčil věžku, podle mapy Vorderer Höllochstein, a že jdeme na průzkum. Z údolky to vypadalo převisle, ale z náhorky tam najednou vykouk jedničko/dvojkovej terén, kudy se to jevilo sjízdně. Takže jsme to nějak vyhlemzali. Nahoře tyčka na Gipfelbuch, ale kniha nikde. Na večerním briefingu jsme následně zjistili, že je to JayKayova první dosažená věž!

Pak jsme se po milém pískovcovém hřbítku dokolíbali na Lampertstein, kde je bombovej výhled na většinu stolovejch hor na saský straně Labskejch pískovců. Ztotožnili jsme Königstein, Pfaffenstein s dominantní věží Barberine, Papstein, Lilienstein, Affensteiny/Schrammsteiny, Rathen. Luxus.

Pak slez z Lamperta jen pár vejškovejch metrů na V stranu hřbetu a návrat po promenádní vrstevnicové cestě podél skal. Cestou jsem ještě našel pařez porostlej anýzovníkem vonným, což je houba - voňavka. Necelý 4 km a zase tolik atrakcí a skopičin!

Parkoviště v obci Bielatal, odkud jsme 3.11.2022 vyráželi s JayKayem na Lampertstein.

Údolka Vorderer Höllochturm.

Náhorka je o poznání nižší. V její pravé části jsme s JayKayem našli cestu na vršek.

JayKay na vrcholu Vorderer Höllturm. Když vo tom tak dumám, jak to je ředitelskýho první dosažená věž! 

Lez s velkym přehledem.

Pfaffenstein a věž Barberine (zcela vpravo).

JayKay na vrcholu Lampertsteinu, z něhož je mega výhled na stolové hory Saského Švýcarska.

Výhled jak prasca.

Z Lampertsteinu se sleze pár schodů pod skály na V straně pískovcového hřbetu, kudy pak vede promenádní pěšina po vrstevnici. Moc pěkný.

Jo, jsem tímhle chorošem posedlej. Anýzovník vonný.

Zase skalka podél promenády.

JayKay shrnuje info o žlutém okruhu kolem Lampertsteinu, který jsme právě absolvovali.

Text a foto: Papouš

2 komentáře:

  1. Dneska jsme trasu zkusili a je opravdu krátká a pěkná. Doporučuju.

    OdpovědětVymazat