27. 11. 2022

Bergbaumuseum na Alte, kluziště v Geisingu, Dany vs. Atomové a promrzlá Hlavatka

Location: Altenberg, Německo

Tip na výpravu do Eishalle Gründelstadion Geising jsme si půjčili od Atomovy Dany aka Dany Stránské - inspirativní výletnice a nadšené houbařky. Atomovu Danu si, prosím, nepleťte s Atomovou Danou - první z Dan má na povel pouze jednoho Atoma aka Tomáše Stránského, druhá Dana drábuje nad násobně větším počtem částic. Kua, to jsem zase vtipnej... Hala je pěkně světlá, lidí přiměřeně, tak sem s tim. Akurát my to potřebujeme servírovat v nějakym kombu, takže jsme z Bucket Listu trochu na random vylovili hornické Bergbaumuseum v AltenberguPamátky na těžbu v Krušnohoří dostaly v roce 2019 novej švunk, kdy byly zařazeny mezi světové dědictví UNESCO.

Pro návštěvu Bergbaumusea jsem musel tak nějak dozrát, léta se mi sem moc nechtělo. Na Alte je totiž ještě jeden návštěvnický důl Vereinigt Zwitterfeld zu Zinnwald, kde jsem byl před 10 lety. V mezičase jsem se několikrát zanořil do štoly Starý Martin v Krupce, jednou jsem byl i Lehnschafteru v Mikulově v Krušných horách. Takže aby nebylo předolováno.

Bergbaumuseum a přilehlá štola Neubeschert-Glück-Stollen ovšem klaply dokonale. Ve 2012 v druhém dole na Alte provázel bejvalej horník-drmolil, kterýmu jsem moc nerozuměl. Teď jsme ovšem kápli na nějakýho juniora ze Zhořelce, s nímž jsme se domluvili na verzi kurz und langsam + jsme na prohlídce byli sami. Takže jsme všechno pěkně pobrali.  

Bruslung dobrej, k mání bylo dost podpěr pro JayKaye, takže jsme se pěkně povozili. Akurát teda nechápu, proč se pani Hlavatka neumí ve svejch 33 letech pořádně voblíknout. Na zimním stadionu byla nepřekvapivě zima. Cena za tři kusy 11 €, což je vo chlup víc než v Povrlech, kde platíme 50 vočí/ks. Ale aspoň jsme se podívali, jak to chodí jinde. 

Cínovej merch. Zůstali jsme u klasického Kühlschrankmagnetu za 4,50 €, bo by nám zbyly nějaký groše i na bruslení (protože ne všude berou karty, v tom jsou Sasové trochu troglodyti).

Rubalo se tu do začátku devadesátek, ale bude se asi rubat zase - kvůli lithiu ve slídě zinnwaldit.

V Bergbaumuseu Altenberg máte dvě možnost - buď vlézt jen do baráku se šindelovou střechou, nebo k tomu přidat i návštěvnickou štolu Neubeschert-Glück-Stollen, což určitě stojí za to. Rozdíl ve vstupném - jen muzeum = 4 €, muzeum + štola = 7 € (kinderverze 3 €/4 €). Čili vlez JayKay Mineralogicus + Hlavička + Zekretér = 18 €.

Vrtná souprava zvládla najednou vyvrtat 3 dvoumetrové díry, celkem jich bylo potřeba 30, což se stihlo za jednu šichtu. Jelo se na tři směny, takže za den postup o 6 metrů. Mají tu výkonnější/méně výkonné metody rubání.

Díry se nevrtají souběžně, ale se sklonem + se odpalují postupně, tak aby nejdřív vypadla střední část štoly.

Výbušniny, co se strkají do vyvrtaných děr.

Při použití mlátku a želízka je postup 1 cm/den.

Další možností bylo založit u čela štoly oheň a pak stěnu zchladit studenou vodou. Hornina pak popraskala a mohla se vytěžit.

Ukázka žíly - střed tvoří křemen s rudou cínu kasiteritem, okraje slída zinnwaldit (= lithium).

Vrtáky.

Čůrat se chodilo do odvodňovacích žlábků...

...na velkou pak na kyblík. Výkon se zasypal vápnem, aby to nezavánělo.

Bergbaumuseum Altenberg.

Budoucnost je v lithiu skrytém ve slídě zinnwaldit.

Ve spodním patře Bergbaumusea v Altenbergu jsou historické stroje na zpracování cínu. "Cínovec se rozemele, plaví a potom se praží, aby se odstranily síra a arsen. Propírání i pražení rudy se obvykle několikrát opakuje. Tím způsobem se obohatí cínová ruda na obsah až 70 % cínu. Z cínovce se získává kov redukcí uhlím v peci," píše se na wiki.

Vodní kolo vlevo je funkční, průvodce ze Zhořelce nám ho pustil.

Eishalle Gründelstadion Geising.

JayKay Bruslus v akci.

  

Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu

Žádné komentáře:

Okomentovat