12. 2. 2023

Louže ice na Mácháči: led už byl trochu unaven, následovala procházka po bažině

Location: Máchovo jezero, Česko

Bruslovýpad na Mácháč v pátek 10.2.2023 byl značka Ideal - slunce + black ice - v dalších dnech už měl led tát a počasí se pokazit. V sobotu jsme ale dostali podnět od pražské Bratranecké sekce Tomík, jestli bychom v neděli 12.2.2023 něco nepodnikli. Napad mě Plán A - Mácháč, i když s vykřičníkem a dvojitou vlnovkou. Nakonec jsme se domluvili, že se uvidí podle kvality ledu a jinak že Plán B - vycházka. Nakonec proběhlo A + B.

V neděli v 10.00 sraz u hotelu Port. Jdu se podívat na led, na něm louže a zlehka mrholí. Na jednom z mol najdu shnilou plaňku a zkouším se probourat ledem. Ani prd. Pak na obzoru dva bruslaři, takže je jasno, jdeme na led. Teta Zuzka nemá brusle, musí si je půjčit v hotelu Port. Pani v recepci ji od vstupu na led zrazuje, tak se zápůjčka (65 CZK/h) podaří až napodruhé.

Z bezpečnostních důvodů volíme příbřežní postup směr Doksy, překonáme zátoku u přístaviště a dojedeme ke Kachnímu ostrovu. Tam otáčka, na další postup nebyl morál. Neva - dáme Plán B. Páč jsem byl v sobotu zmasakrován po lyžbě v Meziboří, žádnou inovativní trasu jsem nevymejšlel. Strejda Filous nás ale napřed nakrmí v hospodě v Doksech, díky.

Pak skočíme na trasu, kterou už jsme s JayKayem sjeli v září 2021 - okruh kolem NPP Swamp. Pohodovej okruh po rovince kolem dvou pěknejch skalek, Mácháče a rašeliniště. Jo a zjistili jsme, jak vypadá hrázka mezi rašeliništěm a Mácháčem - viz níže v popisku.

Ad hoc akcička, podmínky blivajzní, ale vyznění nakonec docela OK.

Chlapi by jeli hnedle na Myší zámek, ale radši jsem zvolili příbřežní variantu.

JayKay (vpravo) a pražskej bratranec Tomík.

JayKay ukazuje plaňku z mola, kterou jsme zkoušeli sílu ledu. Byl solidní.

Tomík táhne JayKaye na Plších sáních. Foto: Filous

Valdštejnská plovárna.

U Kachního ostrova už nebyl morál na další postup, tak jsme to otočili.

U pláže Klůček si nějakej místní Plch (Plch se pravidelně otužuje na ústecké Miladě nebo doma na zahradě v sudu) vysekal díru na koupele. Cestou zpátky jsme tam jednoho otužilce potkali.

Teta Zuzka jako tahoun bratraneckého spřežení.

Filous u Havířské věže.

Cousins u Havířky.

Za Havířskou jsme si dali piknik. JayKay při tom nakreslil dvě raketky.

A druhá.

Pak jsme došli zase k Mácháči, kde chlapi zkoumali tloušťku ledu.

Teta Zuzka taky zkoumala...

...a nakonec vylovila tenhle kusanec o tloušťce cca 7 - 10 cm, takže na bruslung v oukeji.

Spiderman vylejzá z útrob vetřelce. Zkoušel jsem JayKayovi nakukat, že Spiderman, co bruslí, je Yzerman, ale vodhalil mě.

NPP Swamp.

Chlapi šťouraj do ledu ve Swampu.

Swamp odděluje od zbytku Mácháče hrázka ze sítí se šutry. "Jezírka Swampu jsou oddělená od Máchova jezera úzkou přírodní hrázkou, jenž musela být technicky zpevněna a prodloužena, protože přírodními vlivy docházelo k jejímu narušování a tím k naplavování nežádoucích eutrofních vod z jezera do rašeliniště," píše se na wiki. 

JayKay na chodníku, co vede nad bažinou. V létě to tu vypadá jak ve Skandinávii - více ZDE.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat