25. 2. 2023

Stones, se02ep01: Malnický řasák, labutě na poli, paleohaldy, otěr o Kotěru a blokáda Starýho fotra

Location: Malnice, Česko

Paleovýpravu do Malnic u Loun nám s JayKayem přivodila Kateřina Kinzelová z FB grupy Zkameněliny - Fosilie - Paleontologie nálezem amonita. Paní Kateřina nám upřesnila polohu naleziště (díky moc!), aktuálně čerstvě zoraného, s doporučením, ať hledáme zelený pískovec aka malnický řasák. Google navíc vyjevil, že kromě přehršle škeblí se tu dají najít žraločí zuby, které letos máme mezi KPI. V mezičase slez sníh a roztál led, tak jsme v sobotu 25.2.2023 místo na lyže a brusle zamířili do Malnic.

První vzruchy na cestě se dostavily před Louny, kde se na poli páslo snad 50 labutí. Tyhle fógly jsem zatím pokaždé viděl ve vodě, tak mě jejich pastva na poli překvapila. Mimo to jsme s ředitelem pozorovali i káňata a poštolky podél silnic.

V Malnicích jsme narazili na čerstvě zoraný štráf na kraji pole, který byl plný placáků malnického řasáku. Co placák, to škeble, takže sběr byl celkem easy. Některé škeble měly i 4 - 5 cm. Akurát teda fučelo a chvílema padal sníh, takže JayKay Mineralogicus dal přednost teplu fóbie a neomezenejm datům. Jen se mi teda zdálo, že pískovec řasák se dost blbě sklepává kladivem do formátu - dost vzorků jsem nechtěně zdemoloval.

Pak jsme se s JayKayem chtěli číhnout na lokalitu u obce Kystra. Jedeme tedy z Malnic směr Zeměchy. Najednou se vlevo u silnice tyčí čtyři dvoumetrové haldy řasáku, v němž se také dá najít dost otisků škeblí. Když není sběr na poli vhodný (zaseto, nesklizeno apod.), je možné vyrazit na tyhle paleohaldy. S dětmi je to možná lepší, než se plahočit po poli.

Cestou přes Louny se nám staly dvě zajímavé historky. Napřed jsem periferním vokem spatřil černobílou velkoplošnou malbu na chodníku před místním divadlem. Ha, Zdeněk Sýkora, jeden z průkopníků malby s využitím počítače! Před divadlem je design, který malíř namaloval na železnou protipožární oponu, která ale při rekonstrukci vzala za své. Sýkoru jsem kdysi zaregistroval při práci v novinách, kde dělal výtvarnou osvětu Honza Veselý aka Ves.

Pak mě na výjezdu z města praští do voka modrej barák s podloubím, na místní poměry dost prudká architektura. Ha, Kotěrova kolonie (tentokrát jde kredit za exkolegou Jakubem Pokorným aka JayPeem)! Vohnu to teda do následující ulice, že tam kouknem, ale pak to vzdávám a vysvětluju JayKayovi, že nejsem ženská, že nezvládám přeskakovat mezi tématy a že to necháme na jindy.

OK, návrat na původní trasu, ale druhym perifernim vokem vidim Starýho fotra, což je gastroyoutuber, jehož video nás inspirovalo k návštěvě streetfoodového okna Mr. Corndog v Mostě. Skočim šipku mezi auta před nějakej výjezd, abychom si udělali s Fotrem fotku. Youtuber si to k nám hnedka šine a jestli tu budeme stát dlouho a že mu stojíme před barákem. Poudám, že ne, že se s nim jen vyfotíme. Chvíli klábosíme - Mr. Cornhog prej už mezi tim krachnul, JayKay nás zmáčkne a metelíme do Kystry. Tam jen kouknem a necháváme na jindy.

Ředitel v mezičase protáhnul fotku se Starym fotrem "zpívající" aplikací Revive a napejstoval mi to na FB. Koukám na to až ex post a nestačim se divit, jak je chlapec činorodej...    

Labutě pasoucí se na poli u Loun.

Druhohorní škeble od Malnic.

Práce s rozprašovačem je JayKayova nejoblíbenější činnost při sběru minerálů/fosilií. A vůbec nejlepší je s ním terorizovat fotra. 

Paleohaldy plné malnického řasáku u silnice mezi Malnicemi a Zeměchy. I tady se dají najít škeble.

Na haldu je samozřejmě potřeba hnedle vylézt. V pozadí holokopce Lounského středohoří.

Malba světoznámého malíře Zdeňka Sýkory byla původně na plechové protipožární oponě lounského divadla. Dílo je ze začátku 60. let, kdy malíř opustil krajinomalbu a začal se věnovat abstraktní malbě s využitím počítače.

U Kystry na Lounsku je bílá stráň s 20m slínovcovým výchozem, kde snad má být dokonce i jeskyně.


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat