10. 2. 2023

Black ice na Mácháči: k lepšímu bruslení pomohly JayKayovi saně od Plcha

Location: Máchovo jezero, Česko

Lednímu bruslení jsme se s JayKayem začali věnovat cca 2019 pravidelným navštěvováním zimáku v Povrlech. Jenže pak do toho přišel virus a staďák se zavřel. Na plnej kotel jsme bruslung obnovili až v zimě 2022/23, kdy se snažíme stát na ledě dvakrát do tejdne. Skluzům po přírodním ledě jsme zatím moc nedali - buď nemáme timing, nebo nejni podmínka pro vlez s dítětem na led v optimu. Všechno se sešlo až v pátek 10.2.2023 - black ice na Mácháči a slunečno.

Na chytrou jsme si půjčili od Plcha jeho trojmístné saně, který jsme už před rokem testovali v Rakousích. Ředitel vždycky kus odbruslil, když nemoh, tak se nechal pohánět táhnout tažnou Sekretářkou. Zároveň měly saně motivační funkci - chceš-li se vozit, musíš si je chytit - see video.

Black ice jsem na Mácháči trefil jen dvakrát v únoru 2011 - ZDE a ZDE. Vokno příležitostí, kdy je pod nohama černo, je jen pár dní v zimě (nastane-li vůbec). Jak to vychytat - díky bruslařům prvního sledu např. ve FB grupě Bruslení v ČR. Tady se sdružují hlídací psi iceskatingu, co vyčenichají sebemenší kousek bruslitelného ledu kdekoli v Česku. Z jejich prospektorské práce pak profitujeme my druhosledoví srabi, co se bojí na tenký led. 

Takže Mácháč eňoňůňo, kochačka, libovka, hormony štěstí doplněny, nasírací fotky odprezentovány. 

Na led na Mácháči nastupujeme tradičně z mola u hotelu Port mezi Doksy a Starými Splavy. Je to kousek od auta a mají tu i půjčovnu bruslí.

JayKay a trhliny.

JayKay v pozadí ostrůvek Myšlín aka Myší hrádek/zámek. Jen co jsme to dali na sítě, dostal borec pět nabídek k sňatku.  

NPR Swamp - to je to roští dál za JayKayem - dala před léty vyhlásit naše kamarádka Hanka. Až teď jsme si všimli, že ho od zbytku Mácháče odděluje umělá hráz (vypadá to jak rabicový pletivo vyplněný hlínou). Ve Swampu se chráněj bažinné kytky a fógli. S JayKayem jsem kolem Swampu brousili v září 2009 a je to taková Skanďoška v Čechách - mmch výtečná vycházka.

JayKay šel dobrousit brusle do písku na břehu pod Borným.

Zbytky skokánku ve Starých Splavech, který míval dvě patra - první cca 1,5 m nad vodou, druhé asi 3 m nad vodou. 

Legendární Plší saně jsme už jednou měli v Rakousích, kde jsme hoblovalo Rodelbahnu u Bad Gasteinu - ZDE na JayKayově alpském soustředění - ZDE.

JayKay se pokouší dohonit saně kousek od pláže ve Starých Splavech.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat