30. 12. 2022

Stones, se01ep12: První trilobiti z Jinců! Hledání brouků is the new sex a přespávačky jsou gut

Location: Jince, Česko

Otisky kytek do kamene jsou fajn, ale vo chlup lepší je otisk škeble nebo hlavonožce. S faunou jsme si už zakoketovali v Orthocerovém lůmku a v Knínicích. Škeble lepší, ale ještě lepší je otisk brouka, třeba trilobita. Jednoho kusance jsme loni koupili za 180 CZK v Barrandově památníku ve Skryjích. Ale jak píše exreflexní paleontolog JXD: "Koupený a nalezený trilobit se k sobě mají stejně, jako koupený a spontánní sex."  Takže skryjského komerčního chlapce jsme potřebovali doplnit vlastním sběrem. Ve čtvrtek 29.12.2022 jsme jeli za pražskou babičkou Dášou s následnou přespávačkou u bratrance Tomíka a tety Zuzy. Na Předsilvestr jsme si s nimi domluvili vejpravku a Prahové akceptovali náš návrh jet kouknout na trilobity do Jinců, okres Příbram, kde je okolo vrchu Vystrkov (541) jedna z CZ Trilomekk!

V pátek 30.12.2022 bylo v plánu naleziště kousek od hřbitova v Jincích, který je ale dost přebraný. Pak jsme se přesunuli na J svahy Vystrkova, kde teta Zuza našla první stopu po broukovi. Dost se mi ulevilo, protože jsem na sebe vyvinul asi zbytečnej tlak, že bez trilobita vodsud neodjedem. Pak se nám podařilo najít hnízdo s cca 1cm velkejma chlapcema, takže cajk. JXD tvrdí, že většina místních brouků jsou druhu Elipsocephalus hoffi. Na slunci bylo snad 18 stupňů, takže hledání byla velká pohodka.

V Brdech je moc pěkně, cestou jsme ještě u Pičína objevili pole plné bílých a šedých volavek. Přespávačky u pražskýho bratrance s následnym paleem - Orthocerový lůmek a teď Jince - se jeví jako perspektivní formát. Snad se povede ještě nějakej kousek, Bucket List už celkem slušně nakynul paleem.... Příště bychom ještě dali trilobity, dál pak už něco většího - rybu nebo nějakýho saura :-) 

Pro první sezonu nového seriálu Stones jsme měli v plánu 4 akce, nakonec jich bylo lehce přes 10. Not that bad. Uvidíme, co přinese sezona č. 2, kde jako KPI máme nález žraločího zubu.  

Cestou od hřbitova v Jincích na první naleziště. V pozadí jedna z dominant Brd vrch Plešivec s parádní vyhlídkou Čertova kazatelna. Pod ním jsou Rejkovice a přes údolí další naleziště trilobitů.

Kladivóóó. Na hranici CHKO Brdy a naleziště trilobitů.

JayKay a Tomík na nalezišti trilobitů kousek od hřbitova v Jincích. Tady to bylo celkem plonkový.

Otisky trilobitů.

Chlapci při průzkumu v horních partiích kopce Vystrkov. Tady se dařilo lépe.

Trilobiti v pozitivu i negativu. Krása.

Prvního brouka objevila teta Zuza, která pak zachránila celou výpravu dalšími nálezy. Počásko vyšlo ideálně.

Vlevo asi nejlepší nález, který se povedl Tomíkovi.

Svačinka - Křivinka chlapcům na čerstvém vzduchu bodla. Všechno sežrali, nic nenechali.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat