17. 6. 2023

Klettersteig Ochelwände je pěkná ferrátka hnedle u auta. JayKaye sem zavlekl Sekretářčin virus

Location: Rathmannsdorf, Německo

V půlce června stihnul Sekretářku virus Judensau, což jsou středověké reliéfy/sochy drsně karikující židy. V neděli 11.6.2023 jsme jednu Judensau vyrazili hledat do kostela v Kolíně, následné rešerše odhalily jednu i v kostele v Pirně, což máme za barákem = must see asap. Důvody, proč hledáme dávné antisemitské artefakty asi víc rozpitvám v textech o Judensau, ale v zásadě je to proto, že jim hrozí zánik kvůli cancel culture, a taky proto, že je to poměrně raritní a zajímavá záležitost. Zpět k Pirně - vejlet jen do kostela není úplně samonosnej, chtělo ho to vyztužit další akcičkou. Volba tedy v sobotu 17.6.2023 padla na ferratu na Ochelwände u Bad Schandau.

V Bucket Listu už jsme ferratu na Ochelwände měli nějakej pátek, ale trochu mě odrazovala obtížnost B/C, někde i C, která je pro nás s JayKayem Ferratusem trochu na limitu - viz třeba náš boj od šprušle ke šprušli na Pastýřské stěně v Děčíně. Pak jsem si ale přečetl koment maníka, co to šel se sedmiletou dcerou, a prej na pohodu. Tak to zkusme taky.

Akurát jsem si teda nějak chybně nastudoval, že levá větev ferraty (na obrázku níže zanesena růžově) je těžší než pravá větev (žlutě). I ve videu to mám ŠPATNĚ. Pravá varianta je těžší - rozdíl dělá pro děti natahovací vzdálenost kramlí a oblez převislého "funny corneru". Další detaily u fotek níže. Ředitel nakonec ferratu na Ochelwände ocenil, na sekretariátu se líbilo vedení klettersteigu i vzdálenost nástupu od parkoviště (cca 50 m). Někdy sem sjedem i na lehčí variantu. Teď už ale svištíme na svini do Pirny.... 

Ochelwände u Bad Schandau leží v údolí říčky Sebnitz. Skála je z pískovce a zřejmě jde o stěnu bývalého lomu (stopy po průmyslovém vrtáku + fakt, že si do toho troufli namlátit ferratu). 

Tudy vedou klettersteigy. My šli tu těžší cestu (pravá větev, v obrázku zakresleno žlutě, ve videu je to blbě), lehčí vede z rozdvojení nahoru a pak doprava (v obrázku zakresleno růžově). Udávaná obtížnost je B/C či C.

JayKay Ferratus obhlíží terrain.

Ten den se střídaly rains & showers, ale podle wetteronline.de jsme se měli trefit do vokna bez deště. NetrefiIl, chytli jsme déšť ve stěně, ale trága to nebyla, páč jsme se schovali pod převískem.

JayKay Ferratus u paywallu. Za jeden průlez po ferratě se vybírá 1 € dospělec, 0,50 € dítě, vstupní kód je 3107, říkala mi hospodská po telefonu. Branka je ale normálně otevřená. Do kasičky jsme dali 2 €, poněvadž jsem neměl padika.

Už od nástupu to vypadá schůdně...

...až na občasné výškové problémy. Teda, že Ferratus nedosáhne na jisticí lano,

To jsme vyřešil pomocnými nástavci z expresek (Majkl tam dokonce identifikoval jednu svou, dlouhá léta zmizelou presku, sorry, bro). Přecvakávání karabin obstarává Sekretářka. Rozteče mezi kramlemi na nohy byly OK. Zatím.

Na ferratovém rozcestí. Nahoru jde lehčí varianta (růžová), my pokračujeme doprava. Vzdálenosti mezi kramlemi trochu vzrostly - pro dospělce OK, pro menší postavy trochu rozpažka. Ale dá se pořešit. 

Pohled na levou větev (v obrázku výše zakresleno růžově) se žebříky. Tudy někdy příště.

Po přelezu "funny corneru", převislé hranky mezi křižovatkou ferrat a touhle policí. Na focení nebylo moc prostoru.

"Funny corner" zhora. Jeho oblez na kanálu Galbytour.

JayKay Ferratus na terase u knihy. Tady problémy končí, následuje jen traverz stěnou po široké polici a návrat lesem k nástupu.

Mezi policí nad "funny cornerem" a terasou s knihou byla ještě položená stěnka s kramličkama.

Traverz stěnou má ještě jištění, ale je to více méně schůdná pěšina...

...s jednou komínovou vložkou. Za ní drát končí a jde se lesem k nástupu.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat