6. 6. 2023

Kameny zrozené v ohni je výtečná výstava minerálů v Lounech. Jen do konce prázdnin

Location: Louny, Česko

Minerály vulkánů - kameny zrozené zemským ohněm je název luxusní výstavy šutrů, která probíhá od 6.6.2023 do 3.9.2023 v Oblastním muzeu v Lounech. Když budete mít o prázdninách čas nebo třeba nebude počasí na opalovačku, tahle nabouchaná výstavka, zabírající jen dvě místnosti muzea, stojí za zhlédnutí. Kvalitou vystavených vzorků mi to připomnělo někdejší výstavu Minerály Českého středohoří. Kurátor Oldřich Janeček oslovil lokální muzea + své známé v řadách sběratelů a v Lounech se tak sešlo best of k danému tématu.

Vystaveny jsou kupříkladu minerály ze skupiny zeolitů, což jsou ty bílý povrchy v dutinách čediče/znělce, co známe ze Středohoří a jejichž jsme i díky Modrákovi Mysli fanoušky. Tak jsme si mohli porovnat naše nálezy thomsonitů, chabazitů nebo natrolitů s esy v oboru. Kromě lokálních exponátů jsou na výstavě i ukázky ze světa. Čelist Sekretářky padala z krystalů levynu z Beech Creeku (Oregon, US) ve srovnání s prcky téhož minerálu z Žežic, jejichž poloha na vzorku bývá označována šipkou z reflexního lepíku. Tak jsou mrňavé.


Tematické okruhy výstavy se návštěvník dozví i z katalogu k výstavě za 80 CZK. Kromě zeolitů jsou tu k vidění i obří ametysty z Brazílie, acháty z Podkrkonoší, minerály z Dekkanské plošiny v Indii, thundereggs nebo kalcitové acháty z Korozluk a od Kadaně. Je toho slušná nakládačka.

Výstavu doprovázejí i nádherné mikrofotografie Petra Fuchse, který nafotil třeba vzorky do knih Minerály Českého středohoří, podle níž si plánujeme geovýpravy, nebo do výpravné publikace Nerostné bohatství Krupky - Cínovce - Moldavy. Milimetrové šíře záběrů zvětšené na několik centimetrů odhalí neskutečné věci. Potkali jsme tu našeho GeoGurua Modráka Mysli (i s nějakou tetou po boku...), kterému jsem představil pana ředitele JayKaye.

Před výstavkou jsme skákli kouknout na kostel sv. Mikuláše od Benedikta Rejta. Pro aprés exhibition jsme zvolili porcelanity v nedalekých Nečichách, ale vyklubalo se z toho fiasko. Zekretér nenašel hlavní ložisko, jen červavý hřib dubový a musel se spokojit jen se šutrem z cesty s několika obtisklými list. Takže next time.

Muzeum v Lounech.

Benedikt Rejt je stavitelem místní gotické perly - kostela sv. Mikuláše,...

...který má střechu jak cirkusové šapitó...

...a masivní oltář...

...a krásnou klenbu.

Sopečné sklo obsidián se, pokud je mi známo, v Čechách nevyskytuje. JayKay s nim dost dělá v Minecraftu, kde jsou třeba obsidiánový sekery a obsidiánový bloky.

Klinoptiolit z Hončovy Hůrky u Příbora. Poprvé viděno u Vanka na YT.

Modrej achát z Korozluk na Mostecku jsem poprvé viděl na fotce v mosteckém muzeu. V Lounech byl přítomen fyzicky.

Chabáče z Řepčic máme v oblibě. Jedna pěkná dutinka se nám tam taky povedla.

Dobrná, Mariána, Pusťák. Dobrý štace.

Zeolity ze Středohoří. Hackenberg je v hledáčku, Babětín je nový info, v Pihli (místní říkaj v Pihelu) jsme nenašli nic extra.

Harmotom z Brné (nahoře, uprostřed). Hmmm.

Rokli u Kadaně jsme taky ještě neprozkoumali.

Růžovej aragonit z Všechlap je luxusní kousek.

Thundereggs, ryolitové acháty často ve tvaru hvězdy, jsem objevil díky YT kanálu kanadského prospektora Dana Hurda. Později jsem našel i stránku o thundereggs. U nás jsem jich moc nezaznamenal, ale u Sasů něco je. Podtrhuji si dvojitou souhlasnou vlnovkou :-)

Hyalit aka skelný opál z Valče v Doupovských horách na Karlovarsku. Sexy šutr, tak jsem se pro něj vypravil v sobotu 16.10.2022. Našel jsem jen nic moc vzorek a houbu límcovku měděnkovou a potratil kladivo.

Cestou z Loun jsme ještě inspirováni Bucket Listem a článkem Kuby Myslivečka zajeli do nedalekých Nečich, kde jsou k nalezení zkameněliny v porcelanitech. Hlavní ložisko jsem nenašel, jen červavého hřiba dubového.

Nakonec jsem našel pár otisků listů na tomhle šutru na cestě.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat