12. 8. 2023

Ferrata Walter Keiderling je s 350 m nejdelší v Kruškách. A k tomu ledové vody v Klášterci nO

Location: Breitenbrunn/Erzgebirge, Německo

Sobota 12.8.2023 - vyzvedávám JayKaye od maminky, víkend před námi, program nejasný, maj bejt tropy. Zadání: přespávačka v autě + cesta do 100 km. V okolí Aussigu jsme byli 1000x, tak zkusíme okres Chomutov. Bucket List, sloupec Okres, vybrat CV, sloupec Typ, vybrat Kou jako koupání. JayKay bude požadovat tobogány, tak něco s nima. Aquapark Klášterec nO, tři tobogány, studená voda, vlez 100 na den, match. Spaní: Park4Night, ikona Smrk, něco u potoka nad KnO, match. Záložní program: průzkum nalezišť minerálů nad městem. Sobota 12.8.2023: Done.

Neděle? Nějaká klettráž nebo ferratáž. Voprudíme lokála s prosbou o radu. Leonardo da Svinchi: zkuste Skály Na strašidlech. Bucket List, sloupec Fer jako ferrata, se statusem Žlutá sedm = Must see je tu v našem směru Walter Keiderling Klettersteig v Erlabrunnu kousek za Božím Darem. Délka 350 m, obtížnost B/C. Neni vo čom, jde se na ferratu, Strašidýlka next time. Neděle 13.8.2023: Done.

Aquapark Klášterec nO dobrej. Voda ledovka, takže v Bucket Listu, sloupec ℃, měním hodnotu >25 (min. teplota vzduchu pro koupání v plenéru) na >30 (min. teplota vzduchu pro horské enklávy, např. Cínovec, nebo pro enklávy s ledovou vodou). Tobogány tři - 28 m, 68 m a 128 m dlouhý. Hlavně ten nejkratší je pro JayKaye velká zábavka. Zbytek jezdí po půlhodinových intervalech (od celé do půl), ale aspoň má plavec čas se trochu ohřát. Atrakcí fůra, z negativ bych zmínil pichlavou trávu a ztracený plavky. V průběhu koupelí přijde zpráva, že ujko Sekal je v nedaleké hadí vesnici, tak jedeme na bivak tam.

V neděli se zvedáme z hadí vesnice na Božák a pak padáme až do Erlabrunnu. Saský Krušky vypadaj náramně, všude smrčiny. Výhodou Walter Keiderling Klettersteig je vzdálenost parkáč - nástup 2 minuty po rovince. S délkou 350 m asi nejdelší ferrata v Krušnejch! Už úvodní převislej žebříček a kramle jsou svižný, následuje 150m horizontální traverz s tricky místama (něco jsme i hákli). 

Pak se ferrata zvedá nahoru asi nejhezčím úsekem až ke knize, krátký výšvih ke kříži a je tu závěrečná položená stěnka. Nad ní svačinka, kousek lesem a třešnička na dortu - barmský visutý mostík. Čekám vofuky, ale JayKay na to vlítne a za chvíli je na druhý straně. Ferrata dál pokračuje sestupem za C/D, ale to je zatim mimo limit, trochu nesmysl a taky se to dá voběhnout, což činíme.

Líbilo. Parádní žula, šplouchání říčky Schwarzwasser, zábavně vedená ferrata. Bucket List je dobrá vychytávka. 

Pokladna akvaparku v Klášterci nO. V sobotu 12.8.2023 bylo vedro, tak jsme se šli ochladit.

JayKay aktuálně jede v tobogánech a ty mají v Klášterci nO celkem tři - o délkách 28 m, 68 m a 128 m.

Tobogány nemají regulaci semaforem - ne červenou čekáš, na zelenou jedeš - ale dopravu reguluje plavčík přímo na věži. Proto jsou v provozu jen od celé do půl, na zbylou půlhodinu se life guard přesouvá. 

Jen půlhodinka na tobogánech neva, protože v Klášterci nO je dost studená voda. Druhou půlhodinku člověk rozmrzá, zde pod tradičním JayKayovým setupem palubní slunečník & palubní křesílka.

Ozdobou koupaliště je nádherný solitérní dub.

V průběhu koupelí jsme zjistili, že ujko Sekal dlí i s rodinkou na nedalekém panství v Osvinově, tak jsme se stavili v perštejnském pivovaru Chalupník a pak u Sekala. Chalupník Sunny Neipa zvonila, lahoda pít!

Walter Keiderling Klettersteig v Erlabrunnu na saské straně Krušných hor jsme měli v Bucket Listu se statusem Žlutá sedm = Must see. Úroveň statusu byly nastavena správně, je to moc pěkný. Na začátku byl žebříček...

...a trochu převis, ale v poho.

Tady na tom soplu začínal traverz celou stěnou.

Traverz byl dlouhej a pro JayKaye místy natahovací.

Německá lezkyně jen na smyčkách předjíždí JayKaye.

Na konci traverzu se ferrata zvedá krásným kolmým úsekem. Tady nás jeden Němčík varoval, že to je sehr schwierig a jestli máme lano na slanění nebo aspoň handy, abychom si zavolali Bergrettung. Péči ceníme, ale traverzy jsou pro nás horší, tohle jsme slupli jak malinu.

Zápis do Gipfelbuchu je dycky odměna.

Před závěrečným mostkem proběhla ještě svačinka - Křivinka.

Na předchozím barmském mostku v Jonsdorfu dělal JayKay vofuky, tady se cvaknul a mostek přeběh jak nic.

Stěna, kterou traverzuje ferrata, nad stromem vpravo se zvedá nahoru. Pod ferratou je ve stěně i pár lezeckých cest. Svinčo psal, že jsou silový.

Nákres Walter Keiderling Klettersteig podle Bergsteigen.com. Po barmském mostu následuje ještě sestup za C/D, ale ten jsme vynechali.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat