4. 8. 2023

Výstava hmyzu v TP muzeu je hravá a komplexní, plná nádherných motýlů i hodujících strašilek

Location: Teplice, Česko

Teplické muzeum právě pořádá velmi zdařilou výstavu Hmyzí detektivové. V jízdárně teplického zámku jsou na rozsáhlé ploše představeny druhy hmyzu, které se vyskytují v Českém středohoří, doplněné o ukázky exotických motýlů a brouků. Expozice potrvá jen do  1.10.2023. S JayKayem Broukusem jsme se sem vydali v pátek 4.8.2023. Jen technická - do jízdárny se leze vchodem z boku zámku, ne tím hlavním, kterým se leze do muzea.

Výstava poměrně dobře klapla do našeho konceptu 2023: Rok ferrat a hmyzu. Entomologickou exkurzi na Radobýl jsme zažili v květnu, kdy nám poprvé přišly do cesty i drvodělky, furt prudíme na FB Určování bezobratlých s prosbou o určení, takže hmyzí vejstava do toho zapadá jak na hrnec. 

Výstava je hravá a komplexní. O uměleckou stránku se postarala legendární vaňovsko/adolfovská umělkyně a lezkyně Iva Kolorenčová - na zdejších stránkách se objevila např. u ledolezecké výravy do Kühtai/Sellrain či u exkurze do Müglitztalu. Hned u vchodu jsme nafasovali zábavnou hmyzí křížovku, pak jsme se kochali vypreparovanými exponáty i pasoucími se strašilkami, potěšil i koutek o včelařství (o němž díky návštěvě Plch Honey Farm něco trochu tušíme) i mikroskop na pozorování hmyzu.

V jedné části se promítal i film, ale ten jsme nestihli. Plus je na výstavu nabalena řada doprovodných akcí - z těch nastávajících např. setkání s forenzní entomoložkou, což je pani, která přijde na místo činu a z brouků okusujících mrtvolu stanoví, kdy došlo ke zločinu. Takhle to má vypadat, parádička.

Na výstavu hmyzu v jízdárně teplického zámku se JayKay vybavil odpovídajícím trikem. Co není vidět - má i spidermanský trenky.

Lišaj smrtihlav.

Součástí výstavy byl křížovkářský kvíz - otázky byly na zemi a odpovědi se zaznamenávaly do křížovky. Tajenku jsme dali  a za odměnu jsme dostali placku s hnědym motýlem. Supr.

Okáč bojínkový - poprvé spatřen na Orchidejových loukách pod Solanskou horou.

Drvopleně hrušňového (uprostřed nahoře) jsem poprvé zmerčil loni ve Verneřicích, obecného (uprostřed dole) zatím ne.  

Přástevníky medvědí (nahoře) jsem za mlada potkával vcelku často, v posledních letech jsem ale neviděl žádnýho.

Stužkonosky jsou ve složeném stavu šedý myši, když rozvinou křídla, tak krasavice.

Domácí hmyz doplňuje i výstavka exotů.

Monarcha stěhovavý každoročně táhne v obřích hejnech ze Severní Ameriky do Mexika.

Klíněnky jsou vcelku malý mrchy, přesto dokážou napáchat slušnou paseku, např. klíněnka jírovcová.

Zdobné úly a medomet.

JayKay u medometu. Stroj jsme ztotožnili, protože jsme jej již dříve viděli při exkurzi na Plch Honey Farm - viz video níže. 





Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat