6. 5. 2023

JayKay v říši hmyzu: modráskovy komplikace, vrcholové námluvy aka hilltopping a hack na cvrčka

Location: Radobýl, Česko

"Ptáci, nebo brouci?" ptám se JayKaye, co by si dal za naučné menu na sobotu 6.5.2023. Na ten den připadla zajímavá situace - v Krásné Lípě na Děčínsku byla vycházka s ornitologem včetně odchytu a kroužkování ptáků a na Radobýlu na Litoměřicku byla vycházka s entomologem. JayKay si vybral ptáky, protože se hmyzů bojí. Vidle nám do toho hodilo počasí, protože celou noc pršelo a mělo přestat až v osm ráno. Krásná Lípa začínala v 7.00 a bylo to 60 km, Radobýl byl až na 9.00 a 20 km. Ptáci jsou každej rok, tak jsme zvolili pohodlnější a dostupnější brouky. A bylo to dobrý.

Z parkoviště u vysílače pod Radobýlem se postupně vydáváme s entomologem Petrem Máslem přes louku na úpatí kopce, pak na terasu, která vznikla odlámáním části Radobýlu, a na konec i na samotný vršek. Špalír několika desítek lidí jde pomalu, zkušenější mají krabky na hmyzáky, nejzkušenější pak síťky na motýle. 

Petr Máslo postupně ukazuje díry včelek samotářek, u mraveniště pak vysvětluje složité rozmnožování modráska očkovaného - potřebuje k tomu jen a pouze kytku krvavec toten a specifický druh mravenců. Tím se komplikuje jeho umělé rozmnožování, protože orchestrovat motýla, kytku a mravence není možné, a tím padá i reintrodukce do přírody. Ta je naopak snazší u okáče skalního, který se dá rozmnožovat s lidskou pomocí a který se vyskytuje právě na Radobýlu

Postupně přibudeme i na horní terasu na Radobýlu, kde zažívám největší hack výpravy - takový to, co asi dřív uměl každej vesnickej kluk. Máslův kumpán najednou leží/klečí na louce jak mohamedán, co se modlí směrem k Mekce. Zvědavě si ho jdu prohlédnout a borec strká stéblo do dírky v zemi. Ptám se, co je, a že prej dráždí cvrčka, aby vylez z díry. A fakt, že jo, za chvíli vyleze černý cvrček polní.

Ptám se Petra Másla, čím to, že na vrcholech středohorskejch kopců nezřídka vídávám větší množství motýlů otakárků. Entomolog mi vysvětluje, že jde o hilltopping, což je "párovací strategie, spočívající v tom, že jedinci obou pohlaví (samci a nespářené samice) vyhledávají vyvýšená místa v krajině, kde dochází k výběru partnerů a páření," píše se v Koláčkově galerii motýlů.

A funguje to. Když vylezeme na vršek Radobýlu, ukáže se slunce a s ním i hilltoppující jedinci z řad otakárků ovocných a fenyklových. Kromě toho tu potkáváme novou top kytku - diviznu brunátnou, takže velká spokojenost. Zase jsme se trochu poučili. 

Entomologickou exkurzi na Radobýl vedl Petr Máslo. JayKay v dolním rohu právě přenastavuje režim z Minecraftuse na Entomologicuse. 

Dírky v zemi udělaly včelky samotářky. 

Včelka samotářka.

V přívěsu bydlí pasačka ovcí, které tu se státním příspěvkem udržují stepní charakter Radobýlu, aby nezarostl křovím.

Jeden z pavouků křižáků. 

Čtvercoštítník černý (Abax parallelepipedus) je brouk z rodiny střevlíků.

Jedna z mnohonožek.

Těžba čediče odkryla na Radobýlu varhanovité útvary a přidala mu několik travnatých teras.

Nejspíš cvrček lesní. 

Chrobák jarní (trypocorpis vernalis). Trendy krabička má ve víku lupu, pod níž je možné hmyzáka pozorovat.

Výhled z horní terasy Radobýlu na jezero v Píšťanech a České středohoří. Máme to tu pěkný.

Sametka rudá (trombidium holoseriecum) patří k našim největším roztočům. 

Nej hack výpravy - tenhle borec dokázal vyšťourat z díry cvrčka polního (gryllus campestris). 

To je on, chlapík. 

Slimák popelavý (limax cinegeoniger).

Kuloštítník temný (anagylptus mysticus) je brouk z rodiny tesaříků.

Slimák největší (limax maximus). 

JayKay & divizna brunátná (verbascum phoneiceum) na vrcholu Radobýlu.

Otakárek ovocný (iphiclides podalirius) na vrcholu Radobýlu.

Velká krasavice.

Otakárek fenyklový (papilio machaon).


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat