1. 5. 2023

Sklizeň zimních lovů v mapě: Ústřice u Červených Peček a sysli na letišti v Kolíně

Location: Červené Pečky, Česko

Zimní lovy v mapě za účelem doplnění Bucket Listu bývají nezřídka inspirativní. Takhle jsem onehdá vyštrachal, že v PP Lom u Červených Peček je pískovcový útes, kde se podávají druhohorní ústřice Rhynchostreon suborbiculatum. Výstavní paleo zdarma! A jen o kousek dál PP Kolín - letiště. Kvůli čemu je chráněné území na letišti? Sysle! JayKay se už ukázal jako zanícenej Syslolovus v Bolce. O kus dál zase naleziště granátů! Tak vznikl u stolu projekt SÚG Sysle - Ústřice - Granáty. V pondělí na 1. máje 2023 jsme se s babi Dášou a JayKayem rozhodli zkonzumovat hlodavce a škeble. 

Kousek od Kolína má totiž babi svoji letní usedlost, tak to na zmíněné atrakce máme kousek, resp. jsme to sfoukli cestou zpátky do Prahy. Tož škeble - stránky ústřic se v bývalém pískovém lomu u Červených Peček nashromáždily během mořské bouře před 90 miliony let. Některé mají mít i původní zbarvení. Rhynchostreoni mě překvapili svou velikostí - některé škeble mají dobrých 10 cm. Vyskytují se ve dvou vrstvách - pískově zbarvené a šedé. Zajímavá podívaná.

Syslové na kolínském letišti asi nebudou podobně ochočená cháska jako na Radouči v Mladé Boleslavi, kde se dají krmit z ruky. Každopádně my jsme je pozorovali ze slušné vzdálenosti z parkoviště, abychom nehamtali po travnaté runwayi. Pár panáčkujících hlodavců jsme viděli a dalekohled je slušně přiblížil. Zdejší populace má několik desítek jedinců. Dřív hojně rozšířený příbuzný veverky je nyní v Česku kriticky ohrožený.

Takový dva prima štěky cestou domů z rekreačního zařízení. Na granáty dojde příště. 

Útes s ústřicemi Rhynchostreon suborbiculatum u Červených Peček na Kolínsku.

Schránky jsou v rezavé a šedé vrstvě.

Kus ústřičné škeble.

Nejlépe zachovalý kousek má rozměr kolem 10 cm..

V polabských placatých krajích je interesantních zkamenělin celkem dost..

Kolínské letiště a Antonov An-2. K tomuto typu letadle mám vztah plný hrůzy s dobrým koncem.

Syslí louka, aktuálně všichni zalezlí.



Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat