24. 5. 2023

Orchid Hunting, se03ep02: Tisíce prstnatců na Altenbergu, všivec lesní a jízda bobem za 99 €

Vyrazit na prstnatcové louky v Altenbergu na saské straně Krušných hor jsme chtěli již déle, Bucket List s tím počítal. Triggerem k akci se stal článek Jakuba Hlouška na iDNESu, že v úterý 23.5.2023 povede za prstnatci májovými (Dactylorhiza majalis) exkurze od místního infocentra. Tak jo, není na co čekat, s JayKayem jdeme na to. Alte máme v oblibě, snažíme se jej prolézt ze všech směrů a pohled na místní orchideje, kterých mají být desetitisíce, nám pěkně zapadá do seriálku Orchid Hunting. V infocentru si účtují 6 € za Sekretářku a 3 € za JayKaye. Vydáváme se do Naturschutzgegiet (NSG) Am Galgenteich Altenberg.

Vycházku vede paní, evidentně místní obyvatelka, protože spíš než botanickou exkurzi to připomíná šikovné turistické promo na horské město. Mimochodem se dozvídáme, že se dostavuje místní středisko vrcholového sportu, jak funguje místní kemp, odkud berou vodu místní rybníky, jaké rudy se tu těžily a tak. Paní slibuje, že uvidíme orchidej Kuckucksblume. Chvíli jsem se těšil na vstavač kukačku, ale obratem jsem si vygoogloval, že jde o prstnatec májový.

U Galgenteichů (rybníky jsou celkem tři) je zmíněné chráněné území, které se rozkládá na území bývalého biatlonového stadionu. A prstnatců je tu vážné moře, tolik na jednom místě jsem jich nikdy neviděl. Zatím jsou v rozpuku, průvodkyně předpovídá, že v optimu budou tak za dva týdny. Seznamujeme se i s další rostlinou podmáčených luk - vzácným všivcem lesním. K určení použijeme docela dobrou aplikaci PlantNet a fotku s německým názvem všivce na tabuli u naučné stezky, co tu vede.

Nadmořská výška 800 m je znát - prstnatce mi přijdou tak poloviční proti těm, co jsem viděl o dva dny dřív v PR Louky u rybníka Proudnice na Kolínsku. Včera bylo v nížinách 28°C, dneska je zataženo, deštík a na Alte 12°C. Na horách nasazují šeříky na poupata a tulipány jsou v optimu, pod horama už jsou za zenitem. Mluvíme-li o měření - v rezervaci Am Galgenteich Altenberg - je i experimentální oplocená plocha, rozdělená provázky na metrové čtverce, kde probíhá jakýsi výzkum ve věci prstnatců.  

Cestou domů se ještě stavujeme u místní Bobbahn, ledového koryta, kde jezdí závody světového poháru/mistrovství světa v bobech/saních/skeletonu. V prostorách infocentra totiž měli vystavené závodní saně, tak jsme sem na to konto vyrazili. Mládenec projevil zájem se svézt v místních klopenkách, kde to boby můžou smažit až 130 km/h. Ne, že by taková možnost nebyla, ale zimní jízda stojí 99 €/hlava a letní (bob s koly) 65 €/hlava. To musíme prokonzultovat s prasátkem a zeptat se sami sebe, jestli to stojí za to...

Konec května a na Altenbergu šeříky teprve nasazují na květ.

Pomník lyžařům.

JayKay a závodní saně v infocentru na Alte.

Infocentrum na Altenbergu.

Soláry na místní škole.

Všivec lesní.

Prstnatec májový.

Jsou jich tu údajně tisíce.

Jsou tu i jakési pinky, cedule avizují i růst suchopýru.

Experimentální plocha s prstnatci...

....je rozdělen provázky na čtverce 1x1 m.

Prstnatcové louky na bývalé biatlonové střelnici.

JayKay u Grosser Galgenteichu.

Nejmenší z Galgenteichů slouží jako koupaliště.

Mají tu i velký tobogan.

Alte je kraj bobů a bobových drah (zimní i letní). Proto si Bob vyfotil bob.

Text: Papouš
Foto: Papouš & JayKay

Žádné komentáře:

Okomentovat