28. 5. 2023

Kolem Jezera Most na bruslích: nebezpečné sjezdy, shitózní asfalt a hejna hus velkých

Location: Mostecké jezero, Česko

První den našeho víkendového minitripu do Mostu jsme s JayKayem v sobotu 27.5.2023 utrpěli lezecké fiasko na místním Špičáku, ale našli jsme oranžový celistvý natrolit a jeli ho zkonfirmovat do místního muzea. Den skončil na luxusním hřišti u Jezera Most. A tam také, po noci ve Fabia Camper Postealth, začal den následující. JayKay si "rozehrání" sám vyžádal, lanové překážky jsou vážně zábavka. Pak jsme se jeli podívat na bruslo/cyklo okruh kolem Jezera Most, byť jsme měli indicie, že na brusle je to tu velmi nehostinné. A indicie se potvrdily.

První problém jsou prudká klesání, na okruhu jsou tři. Vlastně záleží, v jakém směru to jedete - my to absolvovali po směru hodinových ručiček a v tom případě je nebezpečný sjezd jen jeden - na V straně jezera. Ve směru proti směru hodinových ručiček jsou padáky dva - na S straně rybníka, z čehož je horší ten kratší a víc na Z - viz mapka níže (repro z FB Jezero Most). Všechny tři padáky se dají obejít travou podél silnice, ale žádnej med to neni. Jo, a týká se to jen bruslí, na kole není co řešit.

Druhý problém je shitózní asfalt na většině okruhu, což je za mě skoro horší než zmíněná tři klesání. Bruslit kolem Jezera Most není vůbec žádná užívačka a povrch je kromě úseků u hlavní pláže fakt na hovno. Ústecká Milada je na tom 100x líp. Drobnou vadou na kráse, ale nic, co by se nedalo přežít, je pokálená silnice v místech, kde vylézají na povrch husy velké, jejichž početná kolonie tu sídlí. Jde o východní břeh jezera.

A teď k pozitivům. Na cestu jsem se vybavil kapesním dalekohledem, abych mohl doslova koukat po ptákách. Na láteření na asfalt jsem brzy rezignoval, místo toho jsem jel lážo plážo a snažil se při častých zastávkách pozorovat rákosní ptactvo s nic moc výsledkem. Zahlédl jsem ovšem ťuhýka šedého a zmíněné husy velké, kterých jsou na jezeře desítky. Fóglů je na Jezeře Most několik desítek druhů.  

No a proč jsme se teda na okruh vydávali, když jsme tušili, že to bude průser? Samozřejmě ze zvědavosti, jestli to je tak velká bída a jak to budeme kolem jezera vypadat - je to pěkný. Jinak v Mostě jsou na bruslení lepší trasy - kolem Matyldy a na mosteckém hipodromu


JayKay vyráží na rundu kolem Jezera Most. V pozadí Hněvín.

Největší držkopád na trase. Krátké a prudké klesání zakončené nepřehlednou zatáčkou. Na kole v poho, na bruslích bych to nezkoušel. V pozadí zleva Špičák a Hněvín.

Území ponechané samovývoji.

JayKay na vrcholu dalšího stoupání, které není až tak prudké jako to předchozí. Dokonce jsme to viděli nějaké děvče bez helmy sjíždět... My to jeli směrem do kopce, resp. Zekretér vezl panu řediteli kolo a ten ho u toho popoháněl brzdnou sukovicí, co má v ruce.

Koupací molo na V břehu Jezera Most.

Populace hus velkých je na Jezeře Most mocná. U V břehu je jich celá kolonie. Skrz fógly bude rybník velký dobrý. Jedinej mínusek je, že husy lezou na břeh a trousí trus na stezku. Ale dá se s tim žít.

Tohle hříště bude nějaký nóvum, z loňska si ho nepamatuju. A je boží! To se pozná tak, že JayKay nechce jeden večer odejít a druhej den ráno hnedle míří na hřiště.

Útrobami majáku vede spleť lan. Chvíli nám to vzdorovalo, ale když pán riaditel pochopil, jak na to, byl vnútri pečenej vařenej.

Opičí dráha taky výborná.

Celkový pohled na hříště.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat