21. 5. 2023

Orchid Hunting, se03ep01: majálisy u Proudnice, dobrej timing na Báni, kamejky, drvodělky a čejky

Location: Žiželice, Česko

Letní sídlo JayKayovy pražské babi Dáši na Kolínsku bylo, řečeno s mírnou nadsázkou, pojato jako místo "rekreace s motykou na záhonku", kde je žádoucí splnit předem zadané body/úkoly. Na sekretariátu jsme si již před lety dali za úkol vypracovat další seznam bodů - points of intrerest - abychom z relativně nudného Polabí zkusili vytřískat zdánlivě nemožné: nějakej vlastivědnej potenciál. A hle, místní roviny jsou atrakcemi vcelku těhotné, takže program Motyka má následovníka Po práci legraci.

Tak namátkou třeba zvěřince jsou v dostřelu čtyři - cirkusovej v Habrkovicích, koňáckej v Kladrubech nL, zooška ve Štítě a ve Chlebích. Nebo KŘD, bobovka v KH, Obří postele, je toho překvapivě dost. Když po letech zoologickejch a mašinek přišly fyto a geo programy a Bucket List začal na okolí nahlížet jejich prismatem, zjistilo se, že se nám v perimetru letního sídla dějou věcičky! Jakože jsme obklopeni orchidejovými lesíky a stráněmi ve velmi milé vzdálenosti. Bylo na čase konat.

První tykadlo jsme už vytrčili v minulých letech náporem na Dománovický les, kde má růst střevíčník pantoflíček, ale rezultovala z toho jen okrotice bílá, a na Žehuňsko - Báň, kde dožívalo pár jedinců vstavače nachového. Podnikli jsme i marnou výpravu na kruštíky u slepých ramen Labe. Letos zatím došlo jen na výpad na ústřice/sysle pod Kolínem.

Ale zpátky k orchidejkám. V neděli 21.5.2023 byly jasným cílem purpurey na Báni se správným timingem (na tohle jsou ty FB dobrý. Mmch, fejsbuci zachytili i broukařskou exkurzi na Báni, kde byla babi, teta Móda, strejda Filous a JayKayův bratranec Tomík) + to chtělo ještě něco. Na lišáka jsem zkoušel z místního panskýho hajnýho vylákat polohy pantoflů u Dománovic, ale zcela správně mě poslal v prdel temnou s tím, že ještě nekvetou. I tak dobrý info.

Nakonec padla volba na PR Louky u rybníka Proudnice, kde se má vyskytovat prstnatec májový a vstavač bahenní + je to ptačí rezervace. Nějaký majálisy v květu jsme tu chytli, ale taková hustota jako na jinejch flecích jich tu neni. Ale i běžná májovka je boží kytka. Na Báni cvičily purpurey slušně, ale hlavní novum pro mě byla neorchidej - úžasně modrá kamejka modronachová. Zase něco novýho a pěknýho. Začínaly bělozářky liliovité, kterých tu za pár dnů pokvetou lány.

Došlo i na hmyzy - babiččiny vistárie si oblíbily turba mezi včelami - kovově lesklé/černé drvodělky. Tohle bago prej má i žihadlo, ale tím moc nekouše. Nidzméně maj muj rešpekt. Jo a u Žehuňského rybníka se na poli pásly dvě čejky choholaté

Tak takhle jsem se u Kolína potkal s vlastivědnym perníčkem, kterej jsem si naloupal. Dobre bolo.

Včela drvodělka na vistárii.

Přilétá další turbo.

PR Louky u rybníka Proudnice.

Prstnatec májový.

V podmáčené části připomínající rýžové pole jsem potkal žlutý kosatec.

Majális je krasavec.

Jeden z kostivalů.

Čejka chocholatá na poli u Žehuňského rybníka.

JayKayova pražská babi Dáša mezi vstavači nachovými v PP Žehuňsko - Báň. Kromě toho, že menežuje letní sídlo a hraje na piáno klasicistní sonatiny, tak také chodí na přírodopisnou univerzitu, kde studuje masožravky a rostliny ze slanisek. Po kom to ten JayKay Botanicus asi tak má....

Vstavač nachový v PP Žehuňsko - Báň.

Pryšec chvojka.

Purpurey.

Některá ze šalvějí.

Objev dne - kamejka modronachová.

Kamejka modronachová mezi vstavači nachovými v PP Žehuňsko - Báň.


Text: Papouš
Foto: Papouš a Babi Dáša

Žádné komentáře:

Okomentovat