22. 5. 2022

Orchid Hunting, se02ep05: Lovy v Polabí přinesly jen okrotici a odkvetlé purpurey. Potenciál tu ale je

Location: Dománovický les, Česko

V neděli 22.5.2022 jsme už s JayKayem jeli třetí den za sebou v orchidejovém běsnění - předevčírem střevíce v PP V Kuksu, včera orchidporno v PR Slatinná louka u Liblic. Sám Botanicus dělal při vyslovení slova vstavač grimasy týraného dítěte. Ale potřebovali jsme ještě zkontrolovat stav orchidejí v okolí letního sídla pražský babi Dáši v Polabí. Museli jsme pozorování v místních končinách trochu rozpohybovat, protože je tu co pozorovat. První orchideopokusy jsme s JayKayem dali už vloni. Tehdy už byly k mání jen kruštíky, zbytek měl po sezoně. Takže jsme v pondělí 12.7.2022 hledali mezi slepými rameny Labe u Kolína nějakej kruštík v kopřivách. Kromě pár holubinek jsme nenašli nic.

Ale mapový průzkum a googlování v okolí letního sídla vyšly neuvěřitelně dobře: orchidejí je tu fůra a nejsou daleko!

Prvních pět oblastí je do 20 km od základny. Must see byla hned první oblast - PR Dománovický les, kde se měl vyskytovat i pantofel! Ale napřed jsme museli trochu zúžit oblast hledání, protože 75 ha je trochu moc. To se +/- povedlo, ale pantofel jsme stejně nenašli. Ve V části lesa jsme našli jen okrotici bílou v optimu. Potěšila i pěkná populace medovníku meduňkolistého, což je taková hezky vypadající hluchavka.

Na závěr dne jsme ještě zkoukli PP Žehuňsko - Báň - J opukovou stráň nad vsí Hradčany, kde měl teoreticky řádit vstavač nachový. Purpurey je tu řádsky, ale timing byl bohužel katastrofální - až na pár zbídačených kytek vše po smrti. Co to však bohatě vykompenzovalo, byly lány bělozářky liliovité, která v optimu byla. Má tu růst i hřib satan.

Takže halb und halb. Uvidíme, co přinese další sezona. Námětů na průzkum tu máme stále dost, akurát budeme muset navlíknout holiny a vydat se na vlhčí místa. 

Medovník meduňkolistý.


V Dománovickém lese měly růst i střevíčníky pantoflíčky, ale našli jsme jen pár okrotic bílých.

JayKay s nadšením míří do PR Dománovický les.

JayKay na kládě v PR Dománovický les.

Poslední dokvétající vstavače nachové v PP Žehuňsko - Báň na Nymbursku.

Tatok purpurea už šla do lovišť.

Bělozářka liliovitá s koníkem.

JayKay se brodí koberci bělozářky liliovité.

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat