17. 5. 2022

Orchid Hunting, se02ep02 - majális a záraza + Stones, se01ep03 - chabazit u Řepčic

Location: Řepčice, Třebušín, Česko

V úterý 17.5.2022 se nám s JayKayem poved takovej fusion počin - v jeden den jsme spáchali Orchid Hunting. se02ep02 a Stones, se01ep03. Prostě se nám prolnuly dva naše seroše, přičemž lov orchidejí byl spíš prvonálezem zárazy žluté. Zkrátka jsme se potulovali po jižních svazích Středohoří na pravym břehu Labe. Koukli jsme na botany lokalitu Bílé stráně u Knoblošky/Malíče a na již tradiční Babinské louky s prstnatci májovými + zvládli jsme se i juknout na naleziště chabazitu u Řepčic

Na Bílých stráních jsme skrz orchideje byli asi trochu brzy, ale zato jsme viděli lány zárazy žluté. Na zárazy nás loni upozornil botanik Karel Nepraš a pro letošek jsme si je dali do kápéíček. Jde o cizopasné kytky - cizopasí na kořenech lučních rostlin, jimž krade vodu a živiny. Na to konto vůbec nepotřebují chlorofyl, a nejsou tedy zelené. Ve Středohoří roste několik druhů - např. u Kalvárie u Libochovan, jednu jsem našel i v Divoké rokli v Ústí nL. Bílé stráně jsou jinak moc pěkný - výhledy do kraje jak prase, různý další kytky (koulenky, sasanky, jeřáb labský).

Pak jsme měli ještě trochu času, tak jsme se vypravili na geolokalitu - naleziště chabazitu u Řepčic pod kopcem Panna. Podle knihy Minerály Českého středohoří "vzorky z tohoto naleziště patří k nejhodnotnějším mineralogickým nálezům z Českého středohoří a jsou zastoupeny ve všech muzejních sbírkách v Evropě i v zámoří." Výhoda místního výkopu je, že je kousek od auta, nevýhoda je, že je těžký vypreparovat nějakou slušnou dutinu, protože se chabazit dost drolí. Každopádně jsme něco posbírali.

Nakonec jsme ještě skočili na Babinské louky a cvakli tam prstnatec májový. Orchidejově byl tenhle díl tak trochu pohublej, ale fusion serošů se nám celkem líbí a asi ho i bude přibejvat, protože jezdit po kraji jen po kytkách není moc poměr cena/výkon ve smyslu propálenýho benzinu.  

Prstnatec májový z PR Pod lesem ze 16.5.2022. Prostě jedeš z Jílovýho na Sněžník, a když je po levý ruce mezi barákama louka a je květen, tak tam najdeš orchidejky. Hned u auta!

Porcujeme šutry s chabazity. Jde to dost blbě, krystaly jsou dost drolivý.

Správnej šutrák má mít postřik s vodou. Velmi okrajově se hodí na čištění minerálů, ve větší míře je používán k terorizování fotra.

Chabazit.

Tady to vypadá na větší kryštál.

Chabazit.

Dutinka s krystaly chabazitu z Řepčic na Litoměřicku.



Květ kaštanu z LTM.

Záraza žlutá.

Vem si mobil a vyfoť mi kytky - funguje, ale vobčas je dobrý kouknout, jestli negamesí.

Nějaká šalvěj.

JayKay Botanicus fotí zárazu žlutou.

Záraza shora.

Záraza žlutá.

Taky.

Ještě jedna.

Poslega.


Prstnatec májový z Babinských luk.

Text: Papouš
Foto: JayKay a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat