23. 5. 2022

Květnaté louky v Planta Naturalis a okruh v Prachovských skalách

Location: Markvartice, Česko

Poslední květnovou dekádu jsme měli s JayKayem volníčko, tak jsme si naplánovali takovej kombitrip na statek pražský babi u Kolína, dědouška v Butovicích, přes Trysčí domek v Zichovci až na Sekalův hadí hrad v Osvinově. V rámci kolínské části programu jsme spáchali pár dílčích tripů po místních kytkách, valounech a v pondělí 23.5.2022 vydala babička povel, že vyrazíme do firmy Planta Naturalis v Markvarticích u Jičína, kde pěstují semena na tzv. květnaté louky. Prostě si vybereš travní semeno podle pozemku/půdy na něm a vykvetou ti tam nějaký kytky, co jsou napsaný na tom pytliku. Krz to tam maji pole/louky, kde osivo pěstujou. Když nechceš trávu, můžeš si koupit nějakou kytku z jejich pole. No a když už jsme byli u Jičína, tak jsme udělali okruh po Prachůvku.

   

Spolumajitel Planta Naturalis - Bohumil Bradna - se chystá sázet rostlinky na své plantáži. Druhá spolumajitelka - Zdeňka Nikodémová - mezitím prodává travní semena v nedaleké firemní roubence v Markvarticích u Jičína. Solitérní kytka je tušim za 40 CZK. Někde v okolí tu mají i ukázkové květnaté louky, ale ty jsme netrefili. 

Chrpa chlumní.

Trochu větší záhonek.

Srdcovka nádherná.

Pražská babička Dáša na plantáži.

Upolíny.

V přilehlém foliovníku rostou mimojiné fíky.

Smírčí kříž v Markvarticích je z žuly s netypicky tvarovanou hlavou. 

Turbázu na Prachově nechal v roce 1922 postavit KČT.

JayKay stoupá na Pechovu vyhlídku.

JayKay s babičkou staví mužíky.

Pokus o Trosky a Ještěd v pozadí.

Červené kuličky jsou hálky bejlomorky bukové.

Věže Jehla a Čapka v pozadí, vpravo pod Čapkou Madona s děťátkem. 

Vklíněný blok.

Stará cesta V na Babinského se leze po pravé hraně (K) na polici a po levé hraně (K) na vrchol.

Nějaký palby.

Lavička s osmou SMK a karabinou - waltrovkou.

Babi Dáša a JayKay relaxují v přístřešku Nad císařskou chodbou.

Už se z přístřešku vzdalujeme, když vidim v dáli povědomou figuru v popelářskym tričku a s šedou patkou - namlouvačkou. Tušim v ní náčelníka huťské neutrální župy Zdendu Boudu. Nejsem si jistej, nechce se mi ho přepadat ze zálohy, naštěstí paparazzo JayKay ho zblejsknul, takže jsem ho následně ztotožnil. ZBzH je též výkonným ředitelem filmových studií ZAFION!

Zdendova lezecká parťačka Pája Draštíková.

Legendární Bič VIIb na Drážďanskou věž.

Nález anýzovníku vonného potěšil. Poprvé jsme na tuhle houby s JayKayem narazili v říjnu 2019 na mykovycházce s ústeckým muzeem. Mladá houba vypadá jako makovej koláček, starší už je trochu hnusná, ale výraznou vůni po anýzu si uchovává. Samozřejmě mi to nedalo a dělal jsem nevyžádanou osvětu u kolemjdoucích.

Pískovcovéskály jsou oblíbenou lokací filmařů. V prachově se koncem května natáčelo toto - viz cedule.

 

 

Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat