28. 5. 2022

Dechberoucí barvy uranových minerálů, JayKay poprvé na hadech a prodloužení Srního Bočáku

Location: Královská mincovna, Jáchymov, Česko

Jakmile jsem se domák, že si Sekal pořídil bejvák v Osvinově na Karlovarsku, začal jsem akumulovat do Bucket Listu tripy v této oblasti s lehce spekulativní úvahou o barterovém obchodu: Sekal poskytne střechu nad hlavou, my mu pomůžeme nějakou drobnou domácí prací a pak pojedem na vejlet. Koncept se ujal a zatim funguje. Poslední květnovou dekádu 2022 jsme měli s JayKayem volno a spáchali jsme cosi, pro co se vžil název Fytotýden - vejpravku po kytkách, příbuznejch a známejch. A Sekalův hadí hrad v Osvinově v tomto plánu figuroval jako poslední zastávka.

Tož k Sekalovi jsme dorazili v pátek 27.5.2022 a hned jsme se vydali ke Karlovi Janouškovi do Infocentra Zamenis na edukační hady - užovku stromovou aka aesculapku, užovku hladkou a zmiji obecnou - a na plzínku. Na hady jsem JayKaye připravoval cca tejden dopředu a došlo to až tak daleko, že se jich začal bát, aniž je ještě viděl. U Karla se ale vyklidnil a zjistil, že hadi jsou úžasný, a teď se furt ptá, kdy půjdeme zase na hady. Karel nám každopádně názorně vysvětlil, jak se chytá zmije, jakej je rozdíl mezi klikyhákem u zmije vs. u užovky hladké - čekuj video níže. O aesculapkách Karla Janouška jsme referovali již dříve ZDE.

Sobota 28.5.2022 pak přinesla nějakou tu lopotu na panském u Sekala, ale odpo jsme se odměnili lahůdkovým výletem do Královské mincovny v Jáchymově. Tu jsme měli v Bucket Listu se statusem 7 a se žlutým podbarvením - tzn. must see. A taky to je vážně luxusní muzeum - hlavní atrakcí je za mě sbírka místních minerálů, ale dobrý jsou i další expozice o ražbě mincí, historii komunistických koncentráků, těžbě rud  - mají tu pohyblivý model středověkého dolu - nebo o lázeňství. To všechno v parádním renesančním paláci. Ale musim přiznat, že mě ty minerály tak vystřelily z kecek, že jsem zbytek muzea moc nevnímal. Tak dobrý to je.

V Jáchymově jsme ještě koukli na kus naučné stezky Jáchymovské peklo - Mauthausenské schody a zbytky komunistického koncentračního tábora Svornost, včetně podzemní korekce. Komouši všeho druhu byli/jsou/budou ultrazmrdi. Poznámka ke stavu Jáchymova před/po 40 letech, co jsme sem jezdili na lyže a kdy město vypadalo, že se má za 5 sekund rozpadnout na prach - tehdy jsme ruinám domů říkali dezoláče. I když je hafo domů opravenejch, i dneska je tady těch dezoláčů dost. Dumám, jestli se na tom nějak nepodílí radon, kterej tu proniká z podloží do baráků a jehož odvětrání asi něco stojí.  

V neděli 29.5.2022 jsme vyjeli na Božák něco sežrat do Červenýho vlka s pokusem juknout na místní rašeliniště, ale mraky se honily, tak aspoň Sekal trochu natáhnul Plchovi neutrál Srní  Bočák Ext. za 9,1 km. Možná to půjde až z vršku hor, ale nad Srním je nepřehledná zatáčka a tricky rovinka. Tam to pak zavání 14km jízdou na neutrál, což je kategorie Monstr (neutrály delší než 12 km). 

Tak takhle to u Sekaluse probíhalo. Nakonec se všechny ingredience pospojovaly a s JayKayem nám to chutnalo.. 

Cestou za hady do Osvinova se jede přes Krásný Les, tzv. Krásňák, kde mají pumprdentlich dětské hřiště i s trampoškou! Při pohledu na kostel sv. Petra a Pavla jsem si všimnul, že nemá kus střechy. Je to proto, že 23.6.1982 kostel vyhořel, měl se demolovat, ale jáchymovský farář František Krásenský ho před bolševikem zachránil. Nyní je zastřešen pouze presbytář a hlavní loď má podobu zahrady s křížovou cestou.

Užovka stromová aka aesculapka v hadím infocentru Spolku Zamenis v Osvinově.

Užovka hladká žere hady. Dovolí si i na o dost větší aesculapku.



Sekal má nucené práce na své haciendě nastavené vcelku snesitelně - jeden den otročení, jeden den po práci legraci. Tentokrát na nás s JayKayem uchystal kontejnerek, do něhož se házely bordely po předchozích majitelích chatky.

V mezičase mezi vyklízením bordelu nakuchala motorovka větvičku, co se vylomila z vejmutovky.

Královská mincovna v Jáchymově sídlí v renesančním paláci.

Tohle je topovka - sbírka minerálů a hornin z Jáchymova. Část z nich pochází ze sbírky Jana Hlouška, který se zdejším šutrům celoživotně věnoval. Hloušek zemřel v roce 2014 a v té době byl v Jáchymově evidováno 435 minerálů! 435! 



Barva materiálů obsahujících uran je neuvěřitelná.









Část expozice je věnována ražbě stříbrných tolarů, které Jáchymovu přinesly slávu. Označení tolar je podle německého názvu Joachimsthal, později z něj zmutoval i dolar.   

Razič mincí aka pregér.

Část expozice je věnována komunistickým koncentrákům, zřízeným kvůli těžbě uranu.

Renesanční dvorek.

Zápis v návštěvní knize pojal JayKay velkoryse, na celou stránku. Sekretářka si pro zápis vypůjčila pozdrav TP horolezců SKAJP = Smrt komunistům a jejich přisluhovačům!

Sloučeniny uranu nabízejí pestré barvy.

Sekretářka v renesančním arkýři muzea. Jazyk mi nakázal vypláznout autor snímku JayKay.

Busta Marie Curie-Sklodowské, která v jáchymovském smolinci objevila nový prvek - radium.

Lékařská ordinace ze 30. let.

Trocha německého folkloru v podobě selské jizby.

Kostel sv. Jáchyma a sv. Anny v Jáchymově.

Památník Brána svobody, připomíná místní komunistické koncentráky. Z jednoho z věnců si JayKay nenápadně šlohnul umělou kytku, kterou pak vzýval jak svatej grál. No nevim, čék se snaží o kvalitní orchidejové programy a panáček se pak spustí s umělou kytkou...

Stříbrný důl Svornost pochází z 16. století, od půlky 9. století se v něm pak těžila uranová ruda. V roce 1864 z něj vytryskl pramen radonové vody, která se od té doby využívá v místních lázních.

Muklové v 50. letech bydleli v pracovním táboře Svornost, který je o 60 výškových metrů výše než stejnojmenný důl. Do práce a z práce chodili po těchto schodech, kterým se pro podobnost s německým koncentrákem v Mauthausenu říkalo Mauthausenské schody.

Vstupní brána do tábora Svornost. Podobnost s heslem Arbeit macht frei je čistě náhodná...

Výhled z podzemní samotky pracovního tábora Svornost.

JayKay tančí charleston u jednoho z líhnišť hadů, které v okolí Osvinova provozuje Spolek Zamenis.

Sekretářka (vlevo) a Sekal - Graf von Osvinov, neutral rider a brůdr toho vlevo. Šli jsme kouknout na Božidarské rašeliniště, ale vrátil nás déšť. Ještě před tím gábl v Červeném vlkovi na Božáku.

Kontejnerek se utěšeně zaplnil.

Cestou domů nás potkal stromek s bujnou populací choroše šupinatého. What a beauty!


Text: Papouš
Foto: JayKay a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat