20. 5. 2022

Orchid Hunting, se02ep03: Megastřevíce v PP V Kuksu! Vojáci na Radouni a sírovec pro Plchy

Location: PP V Kuksu, Česko

Úplně původně jsme v pátek 20.5.2022 chtěli s JayKayem odjet k pražský babičce na letní statek za Kolínem, cestou se stavit na obhlídku  PR Slatinná louka u Liblic u Mělníka (velká pecka, ještě bude řeč), což se jevilo relativně při cestě. Jenže pak se zjevil gamechanger - ve čtvrtek 19.5.2022 náš oblíbenej hardmover mezi lovci kytek, o němž byla zmínka v Orchid Hunting, se01ep04, vyklopil na FB fotky střevíčníku pantoflíčku z PP V Kuksu. Věděli jsme, že tam někde jsou, měli jsme je, ofc, v Bucket Listu, ale hardmoverovy pikčry daly věci do pohybu. Liblice stranou, resp. přesun na sobotu 21.5.2022, letní statek taky, při pátku jdeme lovit pantofle!

PP V Kuksu leží v oblasti, kterou jsem si pro sebe nazval Zlatej orchidejovej trojúhelník - mezi Úštěkem, Štětím a Litoměřicemi. Jsem z Aussigu, tak jsem léta tendoval spíš k těm horám v okolí - ke Středohoří, Labskejm pískovcům, Krušnejm - a nějaký ty roviny pod nima mi připadaly takový nicotný. Velká chyba. Ve Zlatym trojúhelníku se odehrávají vstavače osmahlé a vojenské, orchidejovej lesík na Černčí, různý jiný pikošky a teď i střevíce.


Takže přechod do hunting módu u kompu. How the hell najít na 20 hektarech na tutti zarostlý kuksovský rokle tyhle kvetoucí démanty? Ujo Gúggel umí najít leccos, takže za chvilku máme cca místa, kde pantofle rostou. Jak na to, si nechám pro sebe, abych nekazil hunting jinejm. Odložit přesuny autem na letní statek a dát botičkám dostatek času byl nápad ze zlata. Do PP V Kuksu jsme dorazili vyladěný, bez pressíku, s fokusem.

Jako první jsme našli plantáž se sasankou lesní. To je taková sasanka hajní na steroidech. Kytka jak hrom, poprvé jsme ji s JayKayem viděli loni Na Černčí (OH, se01ep08). Sasánie dobrá, za chvíli máme první kytku svatýho grálu každýho orchid huntera - střevíčník pantoflíček. Takže jako obvykle 10 videocallů z lesa, aby se pokochali i příbuzný a známý, focení, natáčení, velká radost. Loni jsem byl celej hin z jedný kytky na Bílých stráních v Pokraticích a padala mi čelist z větších trsů střevíců, co jsem viděl na FB. Takže letos konečně taky větší trsy live in action.

Když se pokocháme, jdeme po vyšlapané pěšině dál a bum - megatrs střevíců! OrchidGod je k nám dneska štědrej. Pecka, bomba, orgáč, jasnej peak sezony. Pak ještě cestou dál po pěšině narazíme na jednu soliterní kytku. Neuvěřitelný.

Vracíme se k Fabia Camper, vstřebáváme pocity a máme hlad. Nějak tak samospádem zamíříme zase do Pivovaru Mlýn ve Střížovicích. Po OH, se02ep01 jsem týpkovi za barem vysvětloval, že má podnik ve Zlatym trojuhelníku a že jako bejt na jeho místě, zahrnu orchideje do marketingovýho plánu. No a teď mu ukazuju fotky střevíců a jestli si to nerozmyslel. Samozřejmě nadsázka, spíš asi kreténskej nápad, ale nemyslim si, že by došel realizace.


Po menáži se nám ještě nechce domu. JayKay sice při slovu vstavač trochu protestuje, ale když už jsme tu, dojedeme ještě kouknout na militarisy na Radouň. Minule nekvetly, teď už jsou trochu za zenitem, ale stejně potěší. Cestou domů ještě upižláme ze švestky u silnice sírovec, kterej nakonec v bouři a za tmy udáme u Plcha. A tak to má bejt - návrat z vejletu za světla je blbost...

What a day! 

V podobnym outfitu jsem loni vyráželi na Bohyňská lada. Tu chybu už neděláme a do lesa vyrážíme v dlouhejch gatích a pevnejch botách. Čili po týhle fotce následoval převlek. (sekretářka má ale výjimku)

Z pastviny se skočí do lesa PP V Kuksu a začne svět pantoflů a střevíců.

Z pastvin je vidět Sedlo a Bukovka.

Sasanky lesní a sekretariát.

Střevíčník pantoflíček a JayKay Botanicus.

Krása.

Nádhera.

Lahoda.

Luxus.

Pozdrav guvernantce.

Vstavače vojenské v Radouni.

Cestou JayKay Mushroom Service ulovil sírovec.

Sírovec předán Plšstvu, které si z něj udělalo šnicly.

Šťastná rodinka po konzumaci sírovce. Tahle partička vod rybníka je pro nás tak trochu záhada. Ačkoli víme, že vochutnávaj leccos a experimentujou s lecčíms - s nabídkou kačenek českých JayKay Mushroom Service z jara neuspěl, pak si nechali shnít smrže, co jim vyrost na zápraží... Až sírovec se podařilo udat :-)
 
 
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat